Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa v októbri spomalil

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Ukázali to v utorok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Wiesbaden 15. novembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v októbri rástli najpomalšie od začiatku vojny na Ukrajine. Napriek tomu zostali náklady na mnohé suroviny a polotovary vysoké. Ukázali to v utorok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa Destatisu sa nemecké veľkoobchodné ceny v októbri 2022 zvýšili medziročne o 17,4 % po náraste o 19,9 % v septembri. To bolo najpomalšie tempo ich rastu od februára, keď stúpli o 16,6 %.

Motorom októbrového zvýšenia veľkoobchodných cien bolo zdraženie ropných produktov o 41,5 %. Aj ceny za tuhé palivo v októbri strmo vzrástli, medziročne o 99,1 %.

V medzimesačnom porovnaní sa veľkoobchodné ceny v Nemecku v októbri znížili o 0,6 %, čiastočne preto, že nákup ropných produktov bol lacnejší, uviedol Destatis. Na ilustráciu, v septembri veľkoobchodné ceny medzimesačne vzrástli o 1,6 %.