Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa v decembri spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Wiesbaden 16. januára (TASR) - Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa v decembri 2022 spomalil a dosiahol najmenšie tempo za viac ako rok, od augusta 2021. Napriek tomu zostala miera inflácie veľkoobchodných cien v najväčšej európskej ekonomike aj naďalej dvojciferná. Prispeli k tomu najmä vysoké ceny ropných produktov. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa Destatisu sa medziročný rast nemeckých veľkoobchodných cien v decembri 2022 znížil na 12,8 % zo 14,9 % v novembri. To bolo najmenšie tempo od augusta 2021, keď sa veľkoobchodné ceny zvýšili o 12,3 %.

Destatis ďalej uviedol, že veľkoobchodné ceny ropných produktov v Nemecku vzrástli v sledovanom období o 22,8 % a mali najväčší vplyv na celkový index veľkoobchodných cien.

V medzimesačnom porovnaní veľkoobchodné ceny v decembri klesli o 1,6 %, čo bolo viac ako v novembri, keď sa znížili o 0,9 % a najvýraznejší pokles od decembra 2008.

Za celý rok 2022 dosiahla miera inflácie veľkoobchodných cien v priemere 18,8 % a bola tak oveľa vyššia ako 9,8 % v roku 2021, dodal Destatis.