Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa vo februári spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Wiesbaden 15. marca (TASR) - Rast veľkoobchodných cien v Nemecku sa vo februári 2023 opäť spomalil, už piaty mesiac po sebe. Dosiahol pritom najmenšie tempo za 22 mesiacov. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa najnovších štatistík nemecké veľkoobchodné ceny sa vo februári 2023 zvýšili medziročne o 8,9 %, čo bolo najmenej od apríla 2021, po náraste o 10,6 % v januári.

Napriek spomaleniu tento výsledok naznačuje, že inflačný tlak v najväčšej európskej ekonomike zostáva vysoký. Prispieva k tomu stále výrazný rast cien potravín, nápojov a tabaku (o 16,8 %), najmä mlieka, mliečnych výrobkov, vajec, jedlých olejov a tukov (25,6 %), mäsa a mäsových výrobkov (21,4 %), cukru, cukroviniek a pekárenských výrobkov (21,4 %), ako aj ovocia a zeleniny (18,2 %).

K rastu veľkoobchodných cien prispelo tiež zdraženie stavebných materiálov (21,9 %) a strojov a zariadení (11,3 %).

V medzimesačnom porovnaní stúpli nemecké veľkoobchodné ceny vo februári o 0,1 % po januárovom zvýšení o 0,2 %.