Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast veľkoobchodných cien v Rakúsku zrýchlil v apríli na nový rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľkoobchodné ceny v Rakúsku vzrástli v apríli medziročne o 26 % po 25,6-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Viedeň 7. mája (TASR) - Rast veľkoobchodných cien v Rakúsku dosiahol minulý mesiac nový rekord, pričom nahor ich naďalej ťahajú ceny kovov, palív a priemyselných hnojív. Poukázali na to koncom tohto týždňa zverejnené údaje rakúskeho štatistického úradu. Informoval o tom server RTTNews.

Veľkoobchodné ceny v Rakúsku vzrástli v apríli medziročne o 26 % po 25,6-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Aprílové tempo rastu je tak najvyššie od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1973.

Prudko vzrástli najmä ceny tuhých palív, kde rast dosiahol 109,5 %. Ceny ďalších ropných produktov sa zvýšili o 97,4 %. Výrazný rast zaznamenali aj ceny železa a ocele, ako aj ceny umelých hnojív a ďalších agrochemikálií. V prvom prípade sa zvýšili o 85,8 % a v druhom o 82,6 %.

Štatistický úrad zároveň zverejnil informácie o vývoji zahraničného obchodu Rakúska za mesiac február. Ako informoval, Rakúsko zaznamenalo obchodný deficit, ktorý dosiahol 1,21 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka predstavoval schodok 324,3 milióna eur.

Zvýšil sa dovoz aj vývoz, dovoz však rástol omnoho výraznejšie. Zatiaľ čo export sa zvýšil medziročne o 14,7 %, dovoz zaznamenal rast o 21,1 %.