Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu výrobných cien v Maďarsku sa spomalilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny maďarských výrobkov na domácom trhu vzrástli v septembri o 20,1 % a na zahraničnom trhu o 10,9 %.

Budapešť 2. novembra (TASR) - Tempo rastu výrobných cien v Maďarsku sa v septembri spomalilo. Ale jeho zahranično-obchodná bilancia sa v auguste prehupla do deficitu. Informoval o tom v utorok maďarský centrálny štatistický úrad.

Podľa najnovších štatistík sa index výrobných cien v susednej krajine v septembri zvýšil medziročne o 14 % po augustovom náraste o 14,4 %. Motorom jeho rastu bolo aj v septembri zdraženie základných surovín a motorových palív, uviedol úrad.

Ceny maďarských výrobkov na domácom trhu vzrástli v septembri o 20,1 % a na zahraničnom trhu o 10,9 %. V medzimesačnom porovnaní stúpli výrobné ceny v Maďarsku v septembri o 2,4 %.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA

Separátne údaje štatistického úradu ukázali tiež, že zahranično-obchodná bilancia Maďarska sa po spresnení v auguste skončila s deficitom 751 miliónov eur. To kontrastuje s obchodným prebytkom 344 miliónov eur v rovnakom mesiaci minulého roka. Spresnený augustový schodok je tiež vyšší ako 467 miliónov eur pri rýchlom odhade.

Export pritom v auguste vzrástol medziročne o 4,2 %, čo bolo pomalšie tempo jeho rastu ako o 10,6 % v júli, a tiež menší nárast ako o 5,2 % pri predbežnom odhade.

Import sa v auguste medziročne zvýšil o 18,7 % po náraste o 15,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Podľa pôvodného odhadu mal import stúpnuť o 16 %.