Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Rast výrobných cien v Nemecku sa v máji opäť spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výrazne opäť vzrástli i ceny potravín, a to o 11,9 %.

Wiesbaden 20. júna (TASR) - Rast výrobných cien v Nemecku sa opäť spomalil. V máji boli v medziročnom porovnaní vyššie o 1 %, čo je najslabší prírastok od januára 2021, oznámil v utorok nemecký štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Za najnovší rast zodpovedali najmä kapitálové tovary a spotrebné tovary. Podstatne drahšie ako pred rokom boli stroje a motorové vozidlá, ako aj ich komponenty. Výrazne opäť vzrástli i ceny potravín, a to o 11,9 %. Ceny medziproduktov však klesli, rovnako ako ceny energií. Vlani energie výrazne zdraželi v dôsledku vojny na Ukrajine. Ceny výrobcov majú vplyv aj na spotrebiteľské ceny, od ktorých sa odvíja menová politika Európskej centrálnej banky (ECB).

V dôsledku vysokej inflácie ECB od leta minulého roka výrazne zvýšila svoje kľúčové úrokové sadzby. Po minulotýždňovom zvýšení úrokov o 25 bázických bodov prezidentka ECB Christine Lagardová vyhlásila, že ďalší takýto krok je "veľmi pravdepodobný" v júli. Viacerí predstavitelia ECB zároveň uviedli, že posúvať úroky smerom nahor bude možno nutné aj po letnej prestávke.