Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rast výrobných cien v slovenskom priemysle sa v januári udržal nad 30%

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V stavebníctve výrobné ceny prác spomaľovali rast, materiály však znovu zrýchlili na úroveň 15 %.

Bratislava 27. februára (TASR) - Medziročný rast výrobných cien pre domáci trh v priemysle sa udržal nad úrovňou 30 % aj v prvom mesiaci tohto roka. Ceny poľnohospodárskych živočíšnych produktov posunuli svoje maximá bližšie k 40 %. V stavebníctve výrobné ceny prác spomaľovali rast, materiály však znovu zrýchlili na úroveň 15 %. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v januári 2023 medziročne vyššie o 33,6 % a medzimesačne stúpli o 8,6 %. Vývoj ovplyvnil podobne ako v predošlých mesiacoch najmä rast cien v dodávkach elektriny a plynu, medziročne takmer o 66 %," vyčíslili štatistici.

Ďalšie dôležité odvetvia v štruktúre slovenského priemyslu tiež zdynamizovali rast výrobných cien. V produkcii dopravných prostriedkov boli medziročne vyššie o 12 %, vo výrobe potravín a nápojov o necelých 27 % a vo výrobe z gumy a plastu takmer o 20 %.

"Súčasne tempo rastu výrobných cien pri spracovaní ropných produktov si udržalo klesajúci vývoj, aktuálne boli ceny v tomto priemyselnom odvetví medziročne vyššie už len o necelých 27 %," priblížil ŠÚ SR. Jediné odvetvie, v ktorom ceny medziročne nepatrne klesli, bola výroba kovov a kovových konštrukcií.

Ceny priemyselných výrobcov na export boli medziročne vyššie o 13,4 %, medzimesačne narástli o 1,4 %, doplnili štatistici.

V poľnohospodárstve boli výrobné ceny v januári medziročne vyššie o 34,4 %. Rast nad 30 % si pritom udržali rastlinné aj živočíšne výrobky. Dynamické medziročné nárasty pretrvávajú podľa ŠÚ pri zemiakoch (49 %), obilninách (37 %) aj cenách surového kravského mlieka (47 %). Najväčšie zdraženie však dosiahli slepačie konzumné vajcia, ktorých výrobné ceny boli medziročne vyššie až o 78 %.

"Ceny stavebných prác v porovnaní s decembrom 2022 vzrástli o 1,6 %, medziročný rast dosiahol 18,6 %. Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve boli medziročne vyššie o 15 %, v porovnaní s decembrom 2022 vzrástli o 1,8 %," doplnili štatistici.