Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast výrobných cien v Španielsku sa spomalil po marcovom rekorde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní stúpli výrobné ceny v Španielsku v apríli o 1,6 %, čo je výrazne menej ako ich nárast o 6,7 % v marci.

Madrid 25. mája (TASR) - Rast výrobných cien v Španielsku sa v apríli spomalil po tom, ako v marci dosiahol rekord. Ale stále si udržuje vysoké tempo. Dôvodom sú drahé energie, aj keď stúpli tiež o niečo menej. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad INE.

Podľa najnovších štatistík sa index výrobných cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli 2022 zvýšil medziročne o 45 % po rekordnom skoku o 47 % v marci, čo bolo najväčší zaznamenaný nárast v histórii týchto štatistík.

Aprílové spomalenie rastu výrobných cien bolo prvé od februára 2021. Prispelo k tomu zníženie tempa rastu cien energií na 119 % zo 136,5 % v marci. Aj ceny tovarov dlhodobej spotreby rástli miernejším tempom, a to o 7,1 % v apríli oproti 7,4 % v marci. Na druhej strane sa zrýchlil rast cien tovarov krátkodobej spotreby (na 10,2 % z 8,6 %), polotovarov (na 25,6 % z 22,78 %) a kapitálových tovarov (na 5,6 % z 5,1 %).

V medzimesačnom porovnaní stúpli výrobné ceny v Španielsku v apríli o 1,6 %, čo je výrazne menej ako ich nárast o 6,7 % v marci.