Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast vývozu švajčiarskych hodiniek sa spomalil, export ovplyvnila Čína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z jednotlivých trhov najviac vývoz švajčiarskych hodiniek v októbri podporili Spojené štáty. Export na tento trh vzrástol v danom mesiaci medziročne o 17 %.

Bern 17. novembra (TASR) - Export hodiniek zo Švajčiarska pokračoval v októbri v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo, čo ovplyvnili najmä prísne protipandemické opatrenia v Číne. Napriek tomu však za celý rok smeruje k rekordu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg, ktorá zverejnila najnovšie údaje Federácie švajčiarskych výrobcov hodiniek.

Ako federácia vo štvrtok oznámila, rast bol "omnoho miernejší než v septembri, avšak stále výrazný". Hodnota vyvezených hodiniek dosiahla v októbri 2,27 miliardy švajčiarskych frankov (2,31 miliardy eur), čo medziročne predstavuje rast o 6,7 %. Na porovnanie, v septembri sa hodnota exportu zvýšila medziročne o 19,1 %. Za 10-mesačné obdobie vzrástol vývoz o 12 % a smeruje tak k celoročnému rekordnému výsledku.

Z jednotlivých trhov najviac vývoz švajčiarskych hodiniek v októbri podporili Spojené štáty. Export na tento trh vzrástol v danom mesiaci medziročne o 17 %. Naopak, vývoz do Číny klesol o 18 %, keď pokračovanie čínskej politiky nulovej tolerancie voči COVID-19 zatvorilo veľký počet obchodov.

(1 EUR = 0,9818 CHF)