Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Rast zamestnanosti aj miezd v USA sa v auguste zmiernil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa analytikov mierne spomalenie tempa rastu miezd a zvýšenie nezamestnanosti trochu zníži tlak na Federálny rezervný systém (Fed), ktorý sa obáva špirálového rastu miezd a spotrebiteľských cien.

Washington 2. septembra (TASR) - Americkí zamestnávatelia v auguste spomalili tempo náboru nových ľudí. Zamestnanosť sa však stále pohybuje nad úrovňou pred pandémiou ochorenia COVID-19. Aj mzdy rástli pomalšie a nezamestnanosť sa o niečo zvýšila. To je ďalší z náznakov, ktorý signalizuje mierne ochladzovanie na trhu práce. Ukázali to v piatok údaje ministerstva práce. TASR správu prevzala z AFP.

Konkrétne, počet zamestnancov v USA sa minulý mesiac zvýšil o 315.000 po smerom nadol revidovanom náraste o 526.000 osôb v júli. Ekonómovia odhadovali, že v auguste pribudne v USA 300.000 nových pracovných miest.

Miera nezamestnanosti sa však podľa údajov ministerstva zvýšila na 3,7 % z júlových 3,5 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že zostane nezmenená.

Rast miezd sa tiež zmiernil a viac, ako sa očakávalo. Priemerný hodinový zárobok v auguste vzrástol len o 0,3 % namiesto odhadovaných 0,4 %. Tempo jeho rastu sa spomalilo z 0,5 % v júli. Medziročne sa hodinová mzda zvýšila o 5,2 %, čo je výrazne pod súčasnou mierou inflácie.

Podľa niektorých analytikov mierne spomalenie tempa rastu miezd a zvýšenie nezamestnanosti trochu zníži tlak na Federálny rezervný systém (Fed), ktorý sa obáva špirálového rastu miezd a spotrebiteľských cien.

Ďalšie údaje zo začiatku týždňa však ukázali, že trh práce v USA je podľa historických štandardov stále relatívne napätý. Svedčí o tom prekvapujúci nárast voľných pracovných miest v júli a ďalší pokles týždenných žiadostí o podporu.

"Celkovo povedané, mnoho ukazovateľov práce v USA zostáva veľmi silných," uviedol Jens Nordvig, generálny riaditeľ Exante Data.

Fed venuje veľkú pozornosť vývoju na horúcom trhu práce a hľadá známky uvoľnenia, keďže sa snaží ochladiť ekonomiku prudkým zvýšením úrokových sadzieb, aby zmiernil infláciu, ktorá dosiahla 40-ročné maximum.