Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Rast ziskov čínskych priemyselných podnikov sa prudko spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za 11 mesiacov roka dosiahli zisky priemyselných firiem 7,98 bilióna jüanov. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 38 %.

Peking 27. decembra (TASR) - Zisky čínskych priemyselných podnikov pokračovali v raste aj v novembri, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Zatiaľ čo v októbri sa medziročne zvýšili približne o štvrtinu a v septembri o viac než 16 %, v novembri rast nedosiahol ani 10 %. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu. Novembrový vývoj ziskov priemyselných firiem ovplyvnil najmä pokles cien niektorých surovín, pokles trhu s nehnuteľnosťami a slabší spotrebiteľský dopyt.

Zisky čínskych priemyselných podnikov dosiahli v novembri celkovo 805,96 miliardy jüanov (111,84 miliardy eur), čo medziročne predstavuje rast o 9 %. V októbri sa však zisky čínskych firiem zvýšili až o 24,6 %. Ako uviedli zástupcovia čínskeho štatistického úradu, veľkou mierou sa pod novembrové spomalenie rastu ziskov podpísal ťažobný sektor.

Za 11 mesiacov roka dosiahli zisky priemyselných firiem 7,98 bilióna jüanov. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 38 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu spomalilo, keď za 11 mesiacov roka rast ziskov predstavoval 42,2 %. Údaje čínskeho štatistického úradu zahrnujú zisky firiem s ročným príjmom viac než 20 miliónov jüanov z kľúčových operácií.

(1 EUR = 7,2064 CNY)