Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rastúci dovoz plynu do Číny plynovodmi ohrozuje plány na LNG projekty

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Čína sa na minuloročnej spotrebe plynu v Ázii podieľala takmer štvrtinou.

Peking 10. októbra (TASR) - Čína doviezla v tomto roku prvýkrát viac plynu prostredníctvom plynovodov než po mori vo forme skvapalneného plynu (LNG), čo zvyšuje riziko pre plánované LNG projekty v odhadovanej hodnote 100 miliárd USD (77,59 miliardy eur). Dôvodom sú lacnejšie dodávky plynu cez plynovodnú sieť.

Čína, ktorá sa na minuloročnej spotrebe plynu v Ázii podieľala takmer štvrtinou, zvýšila dovoz z Turkménska za prvých osem mesiacov tohto roka o 55 % na 9,85 milióna ton. Nákup plynu cez plynovodné siete pritom Čína realizuje takmer výhradne z Turkménska. Nákup LNG z krajín ako Austrália a Katar vzrástol v rovnakom období o 23 % na 9,08 milióna ton, pričom ale náklady na tento dovoz boli o 3 % vyššie než dovoz prostredníctvom plynovodov, a to ešte pred nákladmi na regasifikáciu.

"Čína doviezla viac plynu cez plynovodné siete, keďže niektoré jej LNG kontrakty, ako napríklad tie s Katarom, sú relatívne drahé," povedal Ricki Wang, analytik pre oblasť zemného plynu z čínskej spoločnosti C1 Energy. Za dodávky plynu z Turkménska zaplatila Čína do konca augusta zhruba 5,4 miliardy USD, čo znamená 547 USD za tonu. Na porovnanie, za dodávky LNG to bolo 5,1 miliardy USD, čo však vzhľadom na menší objem znamená 562 USD/tona.

Podľa Simona Powella z hongkonskej maklérskej spoločnosti CLSA nie je vylúčené, že krajina by mohla obmedziť pôvodné plány na expanziu LNG terminálov a opäť sa viac zamerať na dovoz plynu cez plynovody. To znamená, že niektoré projekty, najmä austrálske, sa možno budú musieť odložiť prípadne zrušiť.