Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ratingová agentúra S&P zhoršila odhad rastu čínskej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S&P je prvou z veľkých ratingových agentúr, ktorá zhoršila prognózu tohtoročného vývoja čínskeho hospodárstva.

Peking 26. júna (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor´s (S&P) zhoršila prognózu vývoja čínskej ekonomiky v tomto roku. Zareagovala tak na ekonomické údaje z Číny za mesiac máj, ktoré ukázali, že zotavovanie druhej najväčšej ekonomiky vo svete pokrivkáva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Zredukovali sme našu prognózu tohtoročného rastu čínskej ekonomiky na 5,2 %," uviedla S&P s tým, že zotavovanie hospodárstva bude pokračovať, avšak nerovnomerným tempom. Agentúra pôvodne počítala s rastom ekonomiky na úrovni 5,5 %.

S&P je prvou z veľkých ratingových agentúr, ktorá zhoršila prognózu tohtoročného vývoja čínskeho hospodárstva. Podobný krok urobili v ostatných týždňoch aj niektoré veľké banky, medzi nimi Goldman Sachs. Banka zhoršila svoj odhad zo 6 % na 5,4 %, pričom ako dôvod uviedla dlhodobo nízku dôveru v ekonomiku a pokračujúcu neistotu, čo sa týka situácie na realitnom trhu.

Údaje z Číny za máj poukázali na pokračovanie poklesu investícií do sektora nehnuteľností. Navyše, rast priemyselnej produkcie aj maloobchodných tržieb zaostal za očakávaniami. To ešte viac posilnilo očakávania, že Peking bude musieť urobiť ďalšie kroky na podporu ekonomiky.