Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

REACT-EU dá 47,5 mld. eur najviac koronakrízou postihnutým štátom

Na archívnej snímke Peter Altmaier . Foto: TASR/AP

Dosiahnutá dohoda je dôležitým krokom k spoločnému prekonaniu krízy. Uviedol nemecký minister hospodárstva a energetiky Peter Altmaier.

Brusel 18. novembra (TASR) - Vyjednávači nemeckého predsedníctva v Rade EÚ a Európskeho parlamentu (EP) dosiahli v stredu politickú dohodu o mimoriadnej legislatívnej iniciatíve s názvom REACT-EU, ktorej cieľom je uvoľniť 47,5 miliardy eur zo štrukturálnych fondov pre členské štáty a regióny EÚ, ktoré boli najviac postihnuté koronakrízou.

Balík opatrení na pomoc pri obnove v rámci politiky súdržnosti a pri obnove území v Európe predpokladá, že desiatky miliárd eur sa na tento účel preinvestujú cez nástroj obnovy a odolnosti z dohodnutého ozdravného plánu po koronakríze v celkovej hodnote 750 miliárd eur.

"Dosiahnutá dohoda je dôležitým krokom k spoločnému prekonaniu krízy. REACT-EU zabezpečí, aby európske regióny, najmä tie, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou, v nasledujúcich dvoch rokoch mali rýchly prístup k ďalším financiám na investície do zelenej, digitálnej a stabilnej ekonomiky," uviedol nemecký minister hospodárstva a energetiky Peter Altmaier.

Dohodu privítala aj Európska komisia, ktorá REACT-EU navrhla, pričom eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová vyhlásila, že dodatočné finančné prostriedky sú určené na preklenutie priepasti medzi prvou núdzovou reakciou na koronakrízu a dlhodobým oživením hospodárstva podporovaným v rámci politiky súdržnosti na roky 2021 – 2027.

Vyčlenené dodatočné zdroje budú k dispozícii po dobu dvoch rokov: 37,5 miliardy eur v roku 2021 a 10 miliárd eur v roku 2022.

Iniciatíva REACT-EU je určená predovšetkým na podporu zdravotníckych služieb, vytvárania a zachovania pracovných miest a na podporu malých a stredných podnikov, pričom stimuluje aj prechod národných ekonomík na moderné zelené a digitálne hospodárstvo.

Spravodajca TASR Jaromír Novak