Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mladí ľudia viac preferujú bývanie v okolí Bratislavy, dôvodom je cena

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Mnohí ľudia pochopili, že pokiaľ nie sú odkázaní na denné dochádzanie do slovenskej metropoly, a už vôbec nie v dopravnej špičke, môžu sa pokojne usadiť v jej okolí, uviedol analytik V. Kubrický.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Výber medzi bývaním priamo v meste a bývaním za mestom je v posledných desaťročiach večnou dilemou každej generácie mladých ľudí. Napríklad cenové rozdiely medzi bývaním v Bratislave a priľahlých mestách sú výrazné a aj pandémia nového koronavírusu priniesla silné impulzy na sťahovanie mimo mesta. Podľa analytika Realitnej únie (RÚ) SR Vladimíra Kubrického však treba pri sťahovaní mimo mesto zvážiť všetky okolnosti. Uviedol to pre TASR.

"Pandémia nového koronavírusu spojená s prácou z domu priniesla v tomto smere silné impulzy na sťahovanie mimo mesta, čiže veľa ľudí ´vytiahla´ preč aj z Bratislavy," podotkol Kubrický s tým, že mnohí ľudia pochopili, že pokiaľ nie sú odkázaní na denné dochádzanie do slovenskej metropoly, a už vôbec nie v dopravnej špičke, môžu sa pokojne usadiť v jej okolí.

Odmenou za to im je nižšia cena bytu či možnosť kúpy nehnuteľnosti, ktorú by si v Bratislave nemohli dovoliť. "Mladý pár však musí myslieť na to, či sa bez mesta zaobídu aj jeho deti," upozornil analytik.

Ako dodal, cenové rozdiely medzi bývaním v slovenskej metropole a priľahlých mestách sú výrazné. "Pokiaľ napríklad starší trojizbový byt v bratislavskom Ružinove stojí približne 200.000 eur, v Pezinku zaň zaplatí záujemca približne dve tretiny z tejto sumy, v Malackách či Šamoríne iba polovicu," porovnal Kubrický. Pokiaľ sa mladí ľudia rozhodnú ísť od Bratislavy trochu ďalej, napríklad do Senice či Dunajskej Stredy, tam je to v porovnaní s Ružinovom dokonca iba jedna tretina.