Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii dosiahli v januári najvyšší rast za 18 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerná požadovaná cena domu vzrástla v januári o 2,3 % na 306.810 libier (360.508 eur).

Londýn 20. januára (TASR) - Ceny domov v Británii zaznamenali v januári najvýraznejší rast v danom mesiaci za 18 rokov. Uviedol to v pondelok realitný portál Rightmove s tým, že ceny posunuli nahor výsledky decembrových predčasných volieb. Tie znamenali jasné víťazstvo Konzervatívnej strany premiéra Borisa Johnsona, a tým ukončenie neistoty v súvislosti s odchodom Británie z Európskej únie.

Priemerná požadovaná cena domu vzrástla v januári o 2,3 % na 306.810 libier (360.508 eur). To je najvýraznejší rast v mesiaci január od začatia evidovania príslušných údajov portálom v roku 2002.

Ako povedal Miles Shipside z Rightmove, aj keď je v brexitovej ságe potrebné ešte počítať s určitými výkyvmi, neistota v súvislosti s termínom brexitu sa skončila, a tým aj neistota pre predajcov, čo sa týka vyhliadok na realitnom trhu. "Trh s bývaním nemá rád neistotu a neisté politické vyhliadky za posledného tri a pol roka od britského referenda spôsobili, že mnohí potenciálni kupci váhali," dodal Shipside.

(1 EUR = 0,85105 GBP)