Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rozpracované predaje domov v USA nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Pokles sa síce v porovnaní s vývojom v septembri zmiernil, keď vtedy dosiahol 2 %, analytici však počítali s rastom o 1 %.

Washington 30. novembra (TASR) - Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, v októbri nečakane klesol. Uviedla to v pondelok americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR).

Podľa NAR klesol index rozpracovaných predajov domov v USA v októbri medzimesačne o 1,1 % na 128,9 bodu. Pokles sa síce v porovnaní s vývojom v septembri zmiernil, keď vtedy dosiahol 2 %, analytici však počítali s rastom o 1 %. Na druhej strane, napriek pokračujúcemu poklesu je rozpracovaných predajov domov v USA stále približne o pätinu viac než pred rokom.

Rozpracované predaje sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.

Pod prekvapujúci pokles rozpracovaných predajov domov sa podpísali tri zo štyroch amerických regiónov. Iba v južnej oblasti USA sa počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, mierne zvýšil. V západnej oblasti, ako aj na Stredozápade a Severovýchode rozpracované predaje zaznamenali pokles.