Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

S kúpou nehnuteľnosti ľudia čakajú, kým sa situácia upokojí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Ako dodal analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik, pri kúpe bytu sa dá väčšina vecí vybaviť aj online alebo po telefóne, lenže pre mnohých ľudí je kúpa nehnuteľnosti životnou investíciou.

Bratislava 4. apríla (TASR) – S kúpou nehnuteľností aktuálne ľudia čakajú, kým sa situácia okolo nového koronavírusu neupokojí. Pre TASR to uviedol analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Ako dodal, pri kúpe bytu sa dá väčšina vecí vybaviť aj online alebo po telefóne, lenže pre mnohých ľudí je kúpa nehnuteľnosti životnou investíciou. „Preto sa chcú stretnúť s predajcami, chcú vidieť pozemok a stavbu a chcú sa prejsť po vzorovom byte,“ vysvetlil Bruchánik s tým, že v terajšej situácii záujemcovia prečesávajú stránky projektov a informujú sa telefonicky.

Iba telefonicky a online sú dostupní aj predajcovia spoločnosti ITB Development. Napríklad táto developerská spoločnosť má však aj svoj online rezervačný systém, ktorý funguje vyše roka. „Pri online rezervácii ide o rovnaký systém ako pri tej štandardnej, osobnej,“ vysvetlil developer. Záujemca uhradí rovnaký rezervačný poplatok ako pri osobnej rezervácii a následne je daný byt na ich webovej stránke označený ako rezervovaný a už ho neponúkajú iným klientom. „Na e-mailovú adresu klienta je zaslaný potvrdzujúci e-mail s uzatvorenou rezervačnou zmluvou a všetkými dokumentmi. Obdržaním tohto e-mailu je rezervačná zmluva záväzne uzatvorená,“ dodal developer.

Ľudia dnes vo všeobecnosti riešia iné problémy, ako kúpu nehnuteľnosti, a preto sa obmedzili stretnutia a obhliadky. Potreba bývania však ostáva, a keď sa situácia upokojí, tak sa opäť obnoví aj záujem o kúpu nehnuteľnosti,“ dodal Bruchánik.

Ako však vysvetlil, väčšina voľných novostavieb na trhu je len na začiatku procesu výstavby a dokončené budú až o dva či tri roky. „Preto sa developeri dnes s predajom výrazne ponáhľať nemusia,“ dodal Bruchánik. Vzhľadom na nízku ponuku bytov, najmä v metropole Slovenska, Bruchánik neočakáva obmedzenie developerskej činnosti.