Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

V okresoch Senec a Malacky nezanedbávajú výstavbu nájomných bytov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okresné mesto Malacky na Záhorí vlastní viac ako 140 nájomných bytov. Prevažujú najmä jednoizbové a dvojizbové byty.

Senec, Malacky 15. marca (TASR) – V Bratislavskom kraji nezanedbávajú pomoc sociálne odkázaným rodinám. Mestské samosprávy vybudovali nájomné byty, ktoré by mali ľuďom pomôcť dočasne prekonať krízové životné situácie.

Okresné mesto Senec vyšlo v ústrety záujemcom o sociálne bývanie. Pred dvoma rokmi odovzdala samospráva do užívania bytovku s ôsmimi bytmi, šesť garsónok a dva jednoizbové byty. Mestská samospráva investovala do projektu tri milióny eur. "Byty nie sú určené pre bezdomovcov, ale pre rodiny zo slabších sociálnych vrstiev, u ktorých je predpoklad, že v krízovom, maximálne trojročnom období užívania bytu si dokážu nájsť prácu a postaviť sa opäť na vlastné nohy," uviedla prednostka MsÚ v Senci Jarmila Répássyová.

Byty prideľuje sociálna komisia pri mestskej samospráve, ktorá každoročne vyhodnocuje oprávnenosť užívania bytu, pričom zohľadňuje aj kultivovanosť správania sa nájomníkov. "Byty sú prideľované bez vstupných poplatkov, len s viazaným vkladom 50 eur v depozite MsÚ. Ten je klientovi vrátený v plnej výške pri odchode z nájomného bytu. Mesačné nájomné sa pohybuje od 95 do 125 eur," dodala Jarmila Répássyová.

Okresné mesto Malacky na Záhorí vlastní viac ako 140 nájomných bytov. Prevažujú najmä jednoizbové a dvojizbové byty. Záujem je o všetky nájomné byty. Aj preto je v súčasnosti obsadenosť nájomných bytov takmer 100-percentná. "Nakladanie s nájomnými bytmi a výšku nájomného upravuje všeobecne záväzné nariadenie mesta Malacky. Týka sa to objektu na ulici Pri Maline. Podľa veľkosti priestorov sa v tomto roku pohybuje v rozpätí od 54 do 78 eur," uviedla Michaela Janotová z MsÚ v Malackách.