Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ponuka bytov v Bratislave sa zmenšuje, dopyt neutícha

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasný trend predaja potvrdzuje, že realitný trh je trhom predávajúceho, uviedol Filip Žoldák z realitnej kancelárie Herrys.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Dopyt po vlastnom bývaní v hlavnom meste stúpa, pričom ponuka sa neustále zmenšuje. V predposlednom kvartáli bolo podľa dát realitnej kancelárie Herrys na realitnom trhu o 14 % menej voľných novostavieb i bytov z druhej ruky než v 2. kvartáli tohto roka.

Kancelária to pripisuje tomu, že neustále zdražovanie bytov v Bratislave spôsobilo panický nárast dopytu. V 3. kvartáli sa predalo raz toľko bytov, ako do ponuky pribudlo. "Z dôvodu nízkej ponuky, vyšším vstupným nákladom, ako sú energie a stavebné materiály, a stále dostupným podmienkam na financovanie, je predpoklad, že ceny budú rásť aj naďalej," skonštatovala realitná kancelária.

Z jej údajov vyplýva, že v rozostavaných projektoch je aktuálne nepredaných asi 1800 bytov, z ktorých je však v predaji len zhruba 60 %. Najviac nepredaných bytov v rozostavaných projektoch je v okrese Bratislava 1, najmenej v okrese Bratislava 4. Počet voľných bytov pritom klesol aj oproti rovnakému obdobiu minulému roka o štyri percentá.

Kancelária vyčíslila, že predaj bytov v novostavbách však medziročne narástol o 15 %. V 3. kvartáli sa predalo 584 bytov v nových projektoch v Bratislave. "Súčasný trend predaja potvrdzuje, že realitný trh je trhom predávajúceho," okomentoval Filip Žoldák z kancelárie.

Dodal, že ponuka sa mení zo dňa na deň a vývoj cien sa odhaduje ťažko. Z dát kancelárie vyplýva, že ceny vzrástli od začiatku roka o 16 %. Štvrtina aktuálnej ponuky sa predáva za priemernú cenu 4800 eur za štvorcový meter (m2) bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Kancelária tiež eviduje reakciu developerov na prudký rast cien bytov a stavebných materiálov. Sťahujú voľné byty z ponuky.

Čo sa týka sekundárneho trhu, kancelária vníma dopyt najmä po dvojizbových bytoch. Medzi predanými bola v 3. kvartáli takých až polovica. Ďalší 36-percentný podiel medzi predanými bytmi mali trojizbové.

Z ďalších dát kancelárie vyplýva, že 60 % klientov financovalo kúpu bytu hypotékou a 40 % využilo len vlastné zdroje. Priemerná výška úveru bola na úrovni 78 % hodnoty bytu a priemerný vek kupujúceho bol 35 rokov.