Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Realizačné ceny nehnuteľností v 2.kvartáli vzrástli medziročne o 4,8 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Riaditeľ odboru cenových štatistík Štefan Adamec vyzdvihol výhody počítania skutočných predajných cien z katastra.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Realizačné ceny nehnuteľností v 2. kvartáli tohto roka zrýchlili tempo rastu. Medziročne vzrástli o 4,8 %. Vyplýva to z utorkových štatistík Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré prvýkrát vypočítal priamo z predajov evidovaných v katastri nehnuteľností, a nie len z dát vybraných realitných kancelárií.

Ako porovnali štatistici, predošlé štyri po sebe idúce štvrťroky pritom rast cien, za ktoré sa nehnuteľnosti skutočne predávali, zmenšoval dynamiku - z 13,1 % v 1. kvartáli vlaňajška až po dve percentá v 1. kvartáli tohto roka.

"Výraznejší rast sa prejavil pri existujúcich nehnuteľnostiach, ich skutočné predajné ceny sa zvýšili o 7,3 %, ceny nových nehnuteľností vykázali len mierne 0,9 % zvýšenie," vyčíslili štatistici. V predchádzajúcom kvartáli ceny ťahali nahor najmä nové nehnuteľnosti, v predchádzajúcom roku to však boli existujúce staršie nehnuteľnosti.

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie sa medzikvartálne v porovnaní s úvodom roka zvýšili o 3,3 %. "Už druhý štvrťrok po sebe došlo k poklesu pri nových nehnuteľnostiach. Ich ceny v 2. štvrťroku klesli o 1,1 % a pokles cien sa oproti 1. štvrťroku zvýšil. Ceny starších nehnuteľností, naopak, poskočili aj medzikvartálne, a to o 6,2 %, čo bol najvyšší nárast medzi štvrťrokmi po sebe od roku 2010," spomenul úrad.

Riaditeľ odboru cenových štatistík Štefan Adamec vyzdvihol výhody počítania skutočných predajných cien z katastra. "Prechodom na dáta z evidencie katastra sa výrazne zvýšila kvalita údajov odzrkadľujúcich zmeny na trhu nehnuteľností. Zohľadňuje sa niekoľkonásobne viac transakcií ako v minulosti zo všetkých 79 okresov SR," povedal.