Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Reálne mzdy v Českej republike v 2. kvartáli klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zo štatistík ďalej vyplýva, že medziročné tempo rastu nominálnych miezd v ČR sa v 2. štvrťroku spomalilo na 7,7 %, zatiaľ čo Česká národná banka (ČNB) predpovedala, že dosiahne 8,6 %.

Praha 4. septembra (TASR) - Priemerná reálna mzda v Českej republike v 2. štvrťroku 2023 opäť klesla, už siedmy kvartál po sebe. Prispela k tomu stále vysoká miera inflácie. A zároveň tempo rastu priemernej nominálnej mzdy sa spomalilo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnili Český štatistický úrad (ČSÚ) a portál Patria.cz.

Presnejšie, priemerná reálna mesačná mzda v Česku v období apríl - jún 2023 klesla medziročne o 3,1 % po prepade o 6,7 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali zníženie reálnej mzdy o 2,4 %. Susedná krajina totiž stále zápasí s vysokou infláciou, hoci v júli sa jej rast spomalil na 8,8 %.

ČSÚ uviedol tiež, že priemerná hrubá mesačná nominálna mzda v národnom hospodárstve za tri mesiace do konca júna 2023 dosiahla 43.193 Kč (1790,90 eura), čo bolo o 3101 Kč alebo 7,7 % viac ako v rovnakom období 2022.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a po úprave o sezónne vplyvy priemerná mzda v Česku v sledovanom období vzrástla o 1,5 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že medziročné tempo rastu nominálnych miezd v ČR sa v 2. štvrťroku spomalilo na 7,7 %, zatiaľ čo Česká národná banka (ČNB) predpovedala, že dosiahne 8,6 %. Pre centrálnu banku je však dôležitou správou, že k spomaleniu dynamiky miezd dochádza vo väčšine významných veľkých odvetví s výnimkou finančných služieb, a to v dôsledku vyplatenia jednorazových odmien v 2. štvrťroku.

(1 EUR = 24,118 CZK)