Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Reálne mzdy vlani klesli o 4,5 %, najviac za posledných 22 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla vlani 1304 eur, čo bolo medziročne o 7,7 % viac.

Bratislava 3. marca (TASR) - Prudko sa zvyšujúca inflácia minulý rok znehodnotila priemernú mesačnú mzdu na Slovensku o 4,5 %. Reálny pokles mzdy zaznamenalo všetkých osem krajov a inflácii nedokázalo čeliť ani jedno z odvetví ekonomiky. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla vlani 1304 eur, čo bolo medziročne o 7,7 % viac. Tempo rastu tak zrýchlilo o 0,8 percentuálneho bodu (p. b.). "Reálna priemerná mzda však klesla o 4,5 %. Naposledy sme zaznamenali pokles reálnej mzdy bezprostredne po finančnej kríze, teda v rokoch 2011 a 2012," priblížili štatistici.

Priemerné zárobky vzrástli nominálne vo všetkých sledovaných odvetviach ekonomiky, tempu inflácie však nedokázalo odolať žiadne. Reálne mzdy sa za celý rok 2022 najviac znížili pracujúcim v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 9,1 % a v odvetví vzdelávania o 7,2 %. Naopak, najmenej poklesli reálne mzdy v umení, zábave a rekreácii o 0,4 % a v stavebníctve o 1 %. Priemysel vykázal nominálny rast miezd na úrovni 6,5 %, reálne však platy v tomto odvetví klesli o 5,6 %.

Aj v roku 2022 bola priemerná mzda podľa štatistikov nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji, a to na úrovni 1599 eur. Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol a prvýkrát sa na celoročnej úrovni dostal nad 1000 eur. Regiónom s najnižšou priemernou mzdou 1011 eur stále zostáva Prešovský kraj. "Reálne mzdy klesli najmenej v Banskobystrickom kraji o 3,3 % a najviac v Prešovskom kraji o 6,2 %," doplnil ŠÚ SR.