Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Reckitt Benckiser predáva dojčenský biznis v Číne za 2 miliardy USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako britská spoločnosť uviedla, v divízii IFCN China si ponechá iba 8-percentný podiel.

Londýn 6. júna (TASR) - Britská spoločnosť Reckitt Benckiser oznámila, že predáva svoj biznis dojčenskej a detskej výživy v Číne. Biznis prevezme investičná spoločnosť Primavera Capital Group za 2,2 miliardy USD (1,82 miliardy eur).

Firma tak potvrdila skoršie informácie agentúry Reuters, ktorá v marci informovala, že britský výrobca spotrebného tovaru má v pláne predaj svojej čínskej divízie dojčenskej a detskej výživy známej pod označením IFCN China. Predaj je dokončením strategickej revízie biznisu, ktorú spoločnosť spustila vo februári v reakcii na jeho slabé tržby.

Pokles tržieb je dôsledkom zvyšujúcej sa konkurencie domácich značiek dojčenskej a detskej výživy a súbežne klesajúcej pôrodnosti v Číne. Okrem toho tlak na výsledky IFCN China malo aj uzatvorenie Hongkongu počas pandémie nového koronavírusu. Ako britská spoločnosť uviedla, v divízii IFCN China si ponechá iba 8-percentný podiel.

V tomto sektore nedávno predával v Číne aj francúzsky koncern Danone. Ten v máji predal 9,8-percentný podiel v čínskej mliekárenskej firme China Mengniu Dairy za približne 1,6 miliardy eur.

Biznis dojčenskej výživy Reckitt Benckiser v Číne sa na celkových tržbách spoločnosti podieľa zhruba 6 %. Tržby Reckittu dosiahli v roku 2020 takmer 14 miliárd libier (16,34 miliardy eur). V porovnaní s rokom 2019 sa tak zvýšili o približne 12 %.

(1 EUR = 0,85690 GBP)