Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Regionálne pulty BBSK s lokálnymi výrobkami fungujú počas koronakrízy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Facebookový obchod ponúka na predaj širokú a rozmanitú ponuku regionálnych výrobkov s cieľom podporiť regionálnych výrobcov, remeselníkov i ľudových majstrov.

Banská Bystrica 16. mája (TASR) - Projekt regionálnych pultov, ktorý v Banskobystrickom kraji od decembra 2019 podporuje lokálnych producentov a remeselníkov, koronakríza nezastavila. Aj keď sú aktuálne ubytovacie zariadenia, v ktorých sú produkty umiestnené, dočasne zatvorené, výrobky si záujemcovia môžu kúpiť online, cez obchod, zriadený na sociálnej sieti.

„Takmer všetky tradičné podujatia, remeselné trhy i jarmoky, ktoré sú pre mnohých producentov nosným zdrojom odbytu, sú zrušené. Z toho dôvodu vznikol podnet na spustenie online virtuálneho regionálneho pultu na facebookovom profile Regionálne pulty," hovorí Petra Šuhajdová, špecialistka na cestovný ruch Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Facebookový obchod ponúka na predaj širokú a rozmanitú ponuku regionálnych výrobkov s cieľom podporiť regionálnych výrobcov, remeselníkov i ľudových majstrov. Súčasne bola v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus spustená marketingová kampaň Kúp a pomôž, ktorá vyzýva zákazníkov, aby si zakúpili domáci produkt a tým podporili lokálneho producenta a jeho podnikanie na vidieku.

„Zámerom kampane je predovšetkým motivovať ľudí, aby si navzájom pomáhali a aby podporovali lokálnych výrobcov kúpou ich výrobkov. Kúpou regionálnych produktov získa zákazník unikátny produkt z kvalitných surovín a materiálov, vyrobený s ohľadom na zachovanie typických tradícií regiónu,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

V pultoch je momentálne 106 rôznych výrobkov od viac ako 20 lokálnych výrobcov z celého kraja. Sú to výrobky z kože, tradičné predmety ako podpolianske drevené kríže, píšťalky, alebo valašky, ale aj sypané čaje, sirupy, lekváre, medy, vína a medovina alebo kozmetické prípravky s obsahom termálnej minerálne vody. V online obchode je v súčasnosti viac ako 20 druhov produktov, ďalšie sa dopĺňajú.

Využitie online priestoru pre predaj regionálnych produktov sa plánovalo v ďalšom kroku projektu. Podľa Šuhajdovej súčasná neľahká situácia urýchlila pristúpenie k tomuto kroku. „Súčasne pracujeme na zriadení riadneho e-shopu na webovej stránke projektu regionalnepulty.sk, ktorý bude dostupný najneskôr 15. júla 2020," uviedla.

Od decembra 2019 bolo zriadených v regiónoch BBSK šesť pultov, z toho päť v ubytovacích zariadeniach a jeden v informačnom centre v  najnavštevovanejších kúpeľoch kraja, v Dudinciach.