Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Regulačný úrad odmietol pripomienku iniciatívy k tendru na 5G sieť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za odmietnutú hromadnú pripomienku sa postavilo vyše 2000 ľudí z radov odborníkov i bežných spotrebiteľov.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb odmietol hromadnú pripomienku občianskej iniciatívy „Chcem si vyberať“ k tendru na 5G siete. Informoval o tom mediálny konzultant iniciatívy Martin Valášek. Vzhľadom na to, že pridelenie 5G licencií na obdobie 20 rokov výrazne ovplyvní telekomunikačný trh, nebola podľa iniciatívy príprave tendra venovaná náležitá pozornosť.

Za odmietnutú hromadnú pripomienku sa postavilo vyše 2000 ľudí z radov odborníkov i bežných spotrebiteľov. Regulačný úrad podľa iniciatívy nevyužil šancu vytvoriť predpoklady pre vznik plnohodnotných virtuálnych operátorov, ktorí v krajinách EÚ fungujú dlhodobo. „Pri príprave podmienok aukcie na pridelenie 5G licencií síce úrad ešte vlani zvažoval, že operátorov zaviaže k veľkoobchodnému sprístupneniu sietí pre iných záujemcov, napokon však napriek verejnému tlaku od zámeru upustil,“ dodala iniciatíva s tým, že na veľkoobchodné sprístupnenie nabádali aj v pripomienke.

Iniciatíva tvrdí, že úrad pripomienku odmietol s konštatovaním, že na slovenskom trhu mobilných služieb existuje efektívna hospodárska súťaž, preto ďalší konkurenti nie sú potrební.

Iniciatíva poukazuje aj na to, že v prípade legislatívnych návrhov musia štátne orgány uskutočniť rozporové konanie so zástupcom verejnosti vždy, ak predkladateľ nevyhovie hromadnej pripomienke, s ktorou sa stotožnilo aspoň 500 osôb.

„Sme presvedčení, že udeľovanie licencií pre 5G siete na ďalších 20 rokov bude mať v budúcnosti značný vplyv na vývoj trhu a je minimálne také dôležité ako prijímanie nových právnych predpisov, ktorých platnosť býva oveľa kratšia. Preto veríme, že úrad ešte svoj postoj prehodnotí,“ uzavrel spoluautor iniciatívy Michal Rybárik.

Podľa hovorcu regulačného úradu Romana Vavra ide o nedorozumenia, ktoré mohli vzniknúť z neznalosti problematiky. Skonštatoval, že iniciatíva si poplietla tvorbu zákonov a všeobecne záväzných právnych predpisov upravených Legislatívnymi pravidlami vlády SR, kde sa v prípade neakceptovania hromadnej pripomienky koná rozporové konanie s verejnou konzultáciou návrhu výzvy na predkladanie ponúk do výberového konania, ktorá sa riadi zákonom o elektronických komunkáciách.

V prípade verejnej konzultácie úrad výsledky konzultácií vrátane vyhodnotenia pripomienok zverejňuje na konzultačnom mieste do troch mesiacov od uplynutia lehoty na predloženie pripomienok, čo sa aj stalo. "V prípade neakceptovania pripomienky sa nekoná rozporové konanie, pričom nie je rozhodujúce, koľko osôb podporilo neakceptovanú pripomienku," dodal Vavro.

Pripomienka súvisiaca s najvyššími maloobchodnými cenami na Slovensku je podľa úradu založená na nepresných vstupných údajoch, ktoré skresľujú skutočnú trhovú situáciu v SR. "Z uvedeného dôvodu nie je možné, aby úrad takto formulovanú pripomienku akceptoval," poznamenal pre TASR Vavro.

Zdôraznil, že na slovenskom maloobchodnom trhu mobilných služieb existuje efektívna hospodárska súťaž a dostatočná konkurencia. Preto podľa neho nie je odôvodnené, aby úradu pri udeľovaní práva na používanie frekvenčného spektra uložil povinnosť súvisiacu s poskytnutím veľkoobchodného prístupu do mobilnej siete. Vavro zároveň podotkol, že regulačný úrad podporuje efektívnu hospodársku súťaž.