Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Regulačný úrad upozorňuje na dočasné úpravy poštových služieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poštové poukazy sa doručujú na odovzdacie miesto podľa adresy uvedenej na poukaze.

Bratislava 19. marca (TASR) – Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pristúpil po vyhlásení mimoriadnej situácie v SR a na základe žiadosti Slovenskej pošty k dočasnej úprave zabezpečenia doručovacej služby v osobitnom režime. Informoval o tom hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

Ako priblížil, obyčajné listové zásielky sa doručujú vhodením do domových listových schránok v súlade s platnými poštovými podmienkami. Doporučené zásielky okrem zásielok so službou "do vlastných rúk", "dobierka" a "doručenka" sa doručujú vhodením do domových listových schránok, pričom Slovenská pošta má povinnosť na to upozorňovať odosielateľov pri podaní a vyznačiť do prevádzkových dokladov o dodaní vhodenie zásielky do schránky.

Vavro doplnil, že ak to rozmery zásielky nedovoľujú, zanechá doručovateľ v schránke oznámenie o uložení zásielky. Tie zásielky, ktoré vzhľadom na ich obsah považujú odosielatelia za dôležitý a vyžadujúci podpis adresáta, odporúča úrad podávať so službou do vlastných rúk. Oznámenia o uložení zásielok do vlastných rúk a so službami dobierka a doručenka sa vhadzujú do domových listových schránok v súlade s platnými poštovými podmienkami.

Pri poistených zásielkach sa vhadzujú oznámenia o uložení zásielok do domových listových schránok v súlade s platnými poštovými podmienkami. "Balíkové zásielky na adresu sa doručujú na verejnom priestranstve (pred bytovým domom alebo rodinným domom), pričom adresát musí byť vybavený ochranným rúškom a vlastným perom a nesmie byť v karanténe," podotkol Vavro. V prípade pôšt zapojených do projektu ukladania nedoručených zásielok do BalíkoBoxov budú zásielky prednostne ukladané v BalíkoBoxe, o čom bude adresát informovaný.

Súčasne bude odberná lehota zapísaných zásielok automaticky predĺžená bez výberu poplatkov adresátov o 14 kalendárnych dní. Zásielky tak budú k dispozícii pre adresátov k vyzdvihnutiu počas 32 kalendárnych dní. "Predĺženie odbernej lehoty zásielok o 14 kalendárnych dní sa nevzťahuje na zásielky s obsahom živých zvierat, s obsahom vecí podliehajúcich rýchlej skaze a zásielky, ktoré odosielateľ označil poznámkou dispozičných služieb 'Neukladať', 'Uložiť ..... dní'," upozornil hovorca.

Poštové poukazy sa doručujú na odovzdacie miesto podľa adresy uvedenej na poukaze. Doručujú sa ako obyčajné listové zásielky, pričom došlé poštové poukazy na adresu a poštové poukazy na výplatu – 'dodaj', určené na doručenie s peniazmi, budú doručené bez peňazí.

Táto úprava platí počas trvania vyhlásenej mimoriadnej situácie. Cieľom je minimalizovanie kontaktu poštových doručovateľov s adresátmi pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Zároveň je cieľom aj znižovanie koncentrácie užívateľov na jednotlivých pobočkách Slovenskej pošty. Hovorca regulačného úradu upozornil, že aj čo sa týka vývoja situácie, je možné predpokladať ďalšie úpravy poskytovania poštových služieb aj v oblasti medzinárodných služieb.

"Regulačný úrad žiada všetkých užívateľov poštových služieb o porozumenie a ústretový prístup voči poštovým doručovateľom, ako aj priehradkovým zamestnancom na pobočkách,"
dodal Vavro. Zároveň občanom odporúča sledovať otváraciu dobu svojej pošty, keďže počas mimoriadnej situácie sa môže meniť.