Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rehn z ECB varuje pred vysokými výdavkami na zmierňovanie cien energií

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Eurozóna by sa mala vyhnúť príliš výraznému zvyšovaniu výdavkov pre energetickú krízu, keďže zhruba tretina členských štátov má už teraz problém s udržateľnosťou dlhodobého verejného dlhu.

Helsinki 29. septembra (TASR) - Eurozóna by sa mala vyhnúť príliš výraznému zvyšovaniu výdavkov pre energetickú krízu, keďže zhruba tretina členských štátov má už teraz problém s udržateľnosťou dlhodobého verejného dlhu. Uviedol to vo štvrtok člen Rady guvernérov ECB Olli Rehn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Úsilie štátov nájsť spôsob ako zmierniť náklady domácností na energie sa dá pochopiť, avšak plošné zvyšovanie výdavkov nepomôže v boji s infláciou," povedal guvernér fínskej centrálnej banky. Namiesto toho vyzval na "dočasné a na mieru šité" opatrenia určené výhradne najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva na pomoc pri platbách za energie.

Varoval pred vplyvom príliš vysokých výdavkov na zmierňovanie energetickej krízy na udržateľnosť dlhov v menovej únii. "Udržateľnosť dlhodobého verejného dlhu je už teraz vážne ohrozená pri viac než tretine krajín eurozóny," dodal Rehn, podľa ktorého je potrebné spojiť sily v boji proti inflácii ťahanej cenami energií. Jedným z riešení je reforma energetického trhu, kľúčové je však výraznejšie šetrenie energiami.