Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia budovy nákupného strediska si vyžiada milión eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

V roku 2017 mesto zrekonštruovalo opotrebované spevnené plochy vo vnútrobloku nákupného strediska Opál.

Prešov 1. marca (TASR) – Nákupné stredisko Opál na sídlisku Sekčov, ktoré vlastní mesto Prešov, prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Ako TASR informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová, po pondelkovom odovzdaní stavby zhotoviteľ môže začať s prácami. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú milión eur.

"Budovy nákupných stredísk v Prešove nám slúžia už desaťročia a výrazne sa na nich podpísal zub času. Po rekonštrukcii nákupného strediska Družba a revitalizácii vnútorného priestranstva v nákupnom stredisku Centrum prichádza na rad aj Opál na Sekčove. Nová strecha, okná a fasáda dopomôžu k zníženiu energetických nákladov na prevádzku. Táto investícia zároveň prinesie Prešovčanom väčší komfort a skrášli túto časť sídliska," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Rekonštrukcia jednotlivých budov nákupného strediska zahŕňa podľa Šitárovej zateplenie obvodových stien, zateplenie a doplnenie strešného plášťa, nové exteriérové podhľady, výmenu klampiarskych výrobkov, okien a vchodových dverí, výmenu mreží, vetracích mriežok a úpravu bleskozvodu. Opravené budú aj rampy, markízy, klimatizačné jednotky a výplne zábradlí.

Stavebné práce bude realizovať spoločnosť GMT development. Celkové náklady na obnovu nákupného strediska Opál predstavujú 1.013.280,50 eura vrátane DPH z vlastných zdrojov mesta. Rekonštrukcia má byť ukončená do konca roka 2021.

V roku 2017 mesto zrekonštruovalo opotrebované spevnené plochy vo vnútrobloku nákupného strediska Opál. Investícia v hodnote 139.000 eur zahŕňala kompletnú výmenu teplovodných rozvodov, tiež výmenu pôvodného betónového a asfaltového povrchu za dlažbu, výmenu stĺpov verejného osvetlenia, vybudovanie bezbariérových prechodov a tiež osadenie viacerých prvkov drobnej architektúry.