Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia ciest a zastávkových ník na území mesta Prešov pokračuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počet cestujúcich počas pracovných dní mimo prázdninového obdobia sa v týchto častiach Prešova pohybuje na úrovni 10.000 až 12.000.

Prešov 11. júla (TASR) – Rekonštrukcia ciest a zastávkových plôch na území mesta Prešov pokračuje. Nový povrch dostali už aj zastávky v prešovskom centre, práce tu boli ukončené a teraz plynie 21-dňová lehota tvrdnutia betónu. "Práce pokračujú podľa harmonogramu, tento týždeň sa súbežne začína aj rekonštrukcia cesty a chodníka na Vajanského ulici, kde sa v týchto dňoch odstraňujú obrubníky. Práce na autobusových zastávkach sa na budúci týždeň začnú aj na opačnej strane komunikácie na Prostějovskej ulici," priblížila hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

V rámci rekonštrukčných prác na zastávkach sa pracuje aj na konštrukčných vrstvách vozovky, ktoré v čase výstavby neboli prispôsobené na tento účel. Teplotnými výkyvmi, kedy pri vysokých teplotách asfalt povolí, a vplyvom zastavovania vozidiel mestskej hromadnej dopravy sa vlní, dochádza k deformácii vozovky.

"V týchto častiach zastávkových ník sa preto vystužuje vozovka betónovými podkladovými vrstvami, aby bola spevnená a nedochádzalo k jej deformácii pri nápore ťažkých vozidiel a ich prevádzke. Práce na týchto zastávkach v centre budú ukončené v druhej polovici augusta," doplnila hovorkyňa.

Počet cestujúcich počas pracovných dní mimo prázdninového obdobia sa v týchto častiach Prešova pohybuje na úrovni 10.000 až 12.000. Cestujúci tu prestupujú medzi jednotlivými linkami priamo na nástupisku v smere na železničnú stanicu i medzi linkami opačného smeru, využívajú teda peší prechod na nástupisko v smere na križovatku Námestie mieru.

"Práce realizuje spoločnosť Eurovia v objeme 2,95 milióna eur. V tejto súvislosti vydalo mesto rozhodnutie na zvláštne užívanie komunikácií," uzavrela Kmetóny Gazdová.