Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Škôlku A. Kmeťa v Žiline obnovia, použijú financie aj z nórskeho fondu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MŠ Andreja Kmeťa v súčasnosti navštevuje dovedna 114 detí.

Žilina 25. septembra (TASR) – Zníženie energetickej náročnosti budovy a zlepšenie podmienok interiérovými úpravami je cieľom stavebných úprav počas rekonštrukcie Materskej školy (MŠ) Andreja Kmeťa v Žiline. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si rekonštrukcia vyžiada investíciu viac ako 300.000 eur a samospráva ju zafinancuje z nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

Doplnil, že stavebné práce by sa mali začať v tomto roku a potrvajú približne 150 dní. "Mesto aktuálne pripravuje verejné obstarávanie na dodávateľa. Obnova sa zameria na zníženie energetickej náročnosti budovy zlepšením tepelno-technických vlastností obvodového plášťa, základu, strechy a podlahy. Rekonštruovať sa bude aj ohrev teplej vody či systém vykurovacej a vetracej sústavy," uviedol hovorca mesta.

MŠ Andreja Kmeťa v súčasnosti navštevuje dovedna 114 detí. "Z hlavnej budovy je dočasne presťahovaných do náhradných priestorov Základnej školy (ZŠ) Jarná 74 detí, zvyšných 40 škôlkarov je v elokovanom pracovisku školy na Hollého ulici," dodal Miškovčík.

Mesto Žilina aktuálne spravuje 20 MŠ, osem ZŠ a šesť ZŠ s MŠ. "Ako súčasť plnenia povinnej školskej dochádzky pre päťročné deti je od 1. septembra povinné predprimárne vzdelávanie v MŠ. Do predškolských tried v Žiline tento rok nastúpilo 842 škôlkarov. V posledných dvoch rokoch sa vďaka rekonštrukciám a obnovám zvýšili kapacity žilinských mestských škôlok o vyše 120 miest," informoval hovorca mesta.

Rekonštrukcia MŠ Andreja Kmeťa je financovaná z projektu s názvom Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina, podporeného v rámci nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR.