Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia strediska Hviezda v Trenčíne bude drahšia o 390.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Celkové náklady na rekonštrukciu kultúrneho strediska Hviezda tak dosiahnu úroveň 3,33 milióna eur bez DPH.

Trenčín 16. augusta (TASR) - Rekonštrukcia kultúrneho strediska Hviezda v Trenčíne bude drahšia takmer o 390.000 eur. Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva v utorok schválili dodatok k zmluve o dielo so spoločnosťou SOAR sk.

Podľa vedúcej právneho útvaru trenčianskej radnice Kataríny Mrázovej spoločnosť v máji informovala mesto, že v dôsledku následkov situácie vyvolanej celosvetovou pandémiou ochorenia COVID-19, výpadkov v dodávateľských reťazcoch, vojnového konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a tiež z dôvodu aktuálneho negatívneho vývoja cien na svetových trhoch s komoditami už nedokáže pokračovať v zhotovovaní stavby za pôvodné ceny.

V zmysle zákona o verejnom obstarávaní je podľa nej možné zmluvu zmeniť počas jej trvania bez nového verejného obstarávania vtedy, ak hodnota všetkých zmien je nižšia ako 15 % hodnoty pôvodnej zmluvy, ak ide o zákazku na uskutočnenie stavebných prác.

"Vzhľadom na reálnu hodnotu nárastu cien niektorých jednotkových položiek diela preukázanú prostredníctvom údajov zo štatistického úradu by malo dôjsť k úprave zmluvnej ceny až o 24,89 %, čo však vzhľadom na zákonné limity zmien zmluvnej ceny nie je možné. Spoločnosť SOAR súhlasila s tým, že zvýšenie bude na úrovni nižšej, ako je nárast cien meraný Indexom cien stavebných prác, materiálov a výrobkov spotrebovaných v stavebníctve SR," uviedla Mrázová.

Ako dodala, SOAR súhlasila s tým, že dôjde k zvýšeniu cien tých komodít, ktoré ešte neboli prestavané, o hodnotu 14,99 % z hodnoty pôvodnej zmluvy. Zvýšenie ceny predstavuje sumu 389.740 eur bez DPH. Celkové náklady na rekonštrukciu kultúrneho strediska Hviezda tak dosiahnu úroveň 3,33 milióna eur bez DPH.