Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rekordné ceny elektriny v EÚ obmedzujú produkciu v priemysle

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecký kontrakt na dodávku elektriny v budúcom roku vyskočil až na 335 eur za megawatthodinu (MWh), keď pokračoval v posilňovaní.

Berlín/Paríž 22. decembra (TASR) - Ceny elektriny v Európe sa dostali na nové rekordné maximá. Jedným z dôvodov je aj chladné počasie vo Francúzsku. To má negatívny vplyv na niektoré priemyselné firmy, ktoré sú nútené utlmovať výrobu.

Referenčný nemecký kontrakt na dodávku elektriny v budúcom roku v stredu vyskočil až o 6,4 % a dostal sa na nové rekordné maximum. Problémy má aj Francúzsko, ktoré je tradične exportérom elektriny. Pre výpadky jadrových elektrární bude musieť obmedziť vývoz elektriny, aby zabezpečilo dostatok pre domáci trh.

Aktuálna energetická kríza je taká vážna, že núti niektoré závody znižovať produkciu, alebo ju úplne zastaviť. Francúzska hlinikáreň Aluminium Dunkerque Industries France obmedzila počas uplynulých dvoch týždňov produkciu pre vysoké ceny elektriny. Globálny producent kovov Nyrstar zastaví prvý januárový týždeň výrobu zinku vo svojom francúzskom závode a rumunský výrobca hnojív Azomures takisto dočasne zastaví produkciu.

Francúzsky elektrárenský koncern Électricité de France (EdF) minulý týždeň uviedol, že zastaví štyri jadrové reaktory, na ktoré pripadá 10 % kapacity výroby elektriny z jadra, čo ešte zhoršilo situáciu v krajine, kde boli elektrárenské kapacity napäté pre chladné počasie. Na začiatku januára bude mimo prevádzky 30 % francúzskych jadrových kapacít, čo spôsobuje nárast produkcie elektriny z plynu, uhlia a dokonca aj ropy.

Nemecký kontrakt na dodávku elektriny v budúcom roku vyskočil až na 335 eur za megawatthodinu (MWh), keď pokračoval v posilňovaní. V utorok (21. 12.) si pripísal až 25 %. Počas zimy hrozí nedostatok dodávok, čo odzrkadľujú aj ceny. Cena francúzskej elektriny s dodávkou vo februári sa obchoduje po 1000 eur za MWh.