Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rekordný dovoz zvýšil obchodný schodok Japonska 12. mesiac po sebe

Na archívnej snímke z 11. mája 2022 muž s ochranným rúškom kráča okolo nápisu Toyota v japonskej automobilke Toyota Motor v Tokiu. Foto: TASR/AP

Rast bol výraznejší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so zvýšením exportu o 18,2 %, napriek tomu výrazne zaostal za tempom rastu dovozu.

Tokio 17. augusta (TASR) - Japonsko zaznamenalo v júli zvýšenie obchodného deficitu 12. mesiac po sebe, keď dovoz vzrástol o viac než 47 % na nový rekord. Vzrástol aj vývoz, tempo jeho rastu však bolo v porovnaní s dovozom o viac než polovicu miernejšie. Júlový vývoj zahraničného obchodu tak poukazuje na ďalšie zhoršovanie situácie pre exportne orientovanú ekonomiku. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serverov RTTNews a tradingeconomics.

Ako v stredu uviedlo japonské ministerstvo financií, export Japonska vzrástol v júli medziročne o 19 % na vyše 8,75 bilióna jenov (64,29 miliardy eur). Rast bol výraznejší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so zvýšením exportu o 18,2 %, napriek tomu výrazne zaostal za tempom rastu dovozu.

Dovoz vzrástol o 47,2 % na rekordných 10,2 bilióna jenov, pod čo sa podpísali zvýšené náklady na dovoz ropy, uhlia a skvapalneného zemného plynu (LNG), ako aj slabší kurz jenu. Ten v medziročnom porovnaní klesol o viac než 23 %. Aj v tomto prípade rast prekonal očakávania, keď analytici počítali s rastom dovozu o 45,7 %.

Výsledkom tohto vývoja je obchodný deficit na úrovni približne 1,44 bilióna jenov. Zahraničný obchod Japonska je tak v schodku už 12. mesiac po sebe, pričom deficit prekonal očakávania. Ekonómovia odhadovali, že schodok za minulý mesiac dosiahne tesne nad 1,4 bilióna jenov, pričom vychádzali z deficitu za jún na úrovni približne 1,38 bilióna jenov. Ten bol neskôr revidovaný smerom nahor takmer na 1,4 bilióna jenov.

(1 EUR = 136,11 JPY)