Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Remišová chce nadviazať intenzívnejšiu spoluprácu so strednými školami

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ja si myslím, že keď hovoríme o digitálnych technológiách, tak veľkí digitálni lídri, majitelia digitálnych firiem, vieme, že začínali vo veľmi mladom veku, povedala Remišová.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Štát by chcel nadviazať intenzívnejšiu spoluprácu so strednými školami za účelom výchovy budúcich IT špecialistov. Povedala to vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas brífingu na pôde medzinárodnej konferencie ITAPA. To je totiž podľa ministerky vek, kedy je dôležité vzbudiť záujem mladých ľudí o prácu s digitálnymi technológiami. Takisto vyzdvihla, že potenciál IT špecialistu treba hľadať aj v ženách a dievčatách. Na Slovensku je totiž malý podiel žien pracujúcich v tomto odvetví.

Remišová počas brífingu zdôraznila, že investícia do ľudského kapitálu je pre krajinu veľmi dôležitá. Spresnila, že ide o zlepšovanie prostredia, v ktorom by talenty mohli vyrásť. Spomenula pritom napríklad iniciatívu v Košiciach, kde ľudia zo súkromného sektora chodia na strednú školu učiť informatiku. "Viete veľmi dobre, že v súčasnosti nájsť IT učiteľa je obrovsky náročná úloha. Pretože tí, ktorí pôsobia v IT, idú pracovať do súkromného sektora, v školstve sú malé platy," podotkla Remišová. Slovensko teda chce vytvoriť prostredie, v ktorom budú podporované IT talenty už od útleho veku.

"Ja si myslím, že keď hovoríme o digitálnych technológiách, tak veľkí digitálni lídri, majitelia digitálnych firiem, vieme, že začínali vo veľmi mladom veku. Myslím si, že toto sa má začať už na základnej škole a pokračovať na strednej škole," povedala Remišová.

Spomenula tiež, že na mnohé IT povolania netreba vysokú školu. Ilustrovala to na príklade štátnej akciovky IT Slovensko, ktorá zamestnáva aj veľa testerov, z ktorých neskôr vyrastú ľudia venujúci sa náročnejším povolaniam.

Zakladateľ a šéf firmy Tachyum, vyvíjajúcej čipy, Radoslav Danilák to okomentoval tak, že problém s nedostatkom IT špecialistov nevyrieši vláda, musí to vyriešiť spoločnosť. "Prestíž vzdelávania upadla za posledné desaťročia," poznamenal Danilák s tým, že keby sa podarilo obnoviť prestíž, viac ľudí by sa hlásilo aj na IT odbory.

Problémom je podľa neho aj odlev ľudí. "Aj keď vyprodukujeme tých niekoľko tisíc IT špecialistov, ktorých potrebujeme, veľa z nich ide do zahraničia. To nám ešte prehlbuje nedostatok ľudí," dodal a pripomenul, že jediný spôsob, ako na Slovensku ľudí udržať, je poskytnúť im príležitosť uplatniť sa.

Ilustroval to na príklade Číny, kde je prestíž vzdelania vysoká a ktorá aj produkuje množstvo vzdelaných ľudí. Tí sa uplatňujú aj za hranicami. Naproti tomu v USA musia odborníkov zvážať zo zahraničia. Potenciál pritom Danilák vidí aj v ľuďoch, ktorí priamo vyšli zo školy, sú bez skúseností, ale sú schopní.