Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Remišová: EK poslala prvé zálohové platby Programu Slovensko 2021-2027

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas tlačovej konferencie na tému Po schválení Programu Slovensko na programové obdobie 2021 – 2027 Európska komisia poslala prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur. Slovensko tak môže začať čerpať peniaze z nového eurofondového balíka. V Bratislave 18. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na kvalitnejšie školstvo a vzdelávanie v Programe Slovensko celkovo určili 927 miliónov eur.

Bratislava 18. januára (TASR) - Európska komisia (EK) po schválení Programu Slovensko na programové obdobie 2021 až 2027 poslala prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur. Slovensko tak môže začať čerpať peniaze z nového eurofondového balíka. Čoskoro sa vyhlásia prvé výzvy zamerané na školy, regionálne cesty a zatepľovanie. V stredu o tom na tlačovej konferencii informovala podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

Prvé výzvy takmer z 13-miliardového balíka z Programu Slovensko vypíše Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v prvom štvrťroku. "Prvých 200 miliónov pôjde najmä na školy, telocvične, cesty, zatepľovanie a obnoviteľné zdroje energie," uviedla Remišová. Najskoršie výzvy z nových eurofondov pôjdu napríklad na rozvoj odborného vzdelávania, rekonštrukcie regionálnych ciest a cesty druhej a tretej triedy ako také, modernizáciu základných škôl a (školské) športoviská, spresnili predstavitelia MIRRI. Prvé zálohové platby pôjdu okrem hlavného Programu Slovensko aj na dva programy cezhraničnej spolupráce Interreg.

Na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu základných škôl a školských športovísk pôjde 57 miliónov eur, na lepšie odborné vzdelávania na hornej Nitre 15 miliónov eur, na modernizáciu a výstavbu ciest druhej a tretej triedy 47 miliónov eur a na znižovanie energetickej náročnosti budov a obnoviteľné zdroje energie 154 miliónov eur, uviedlo MIRRI. "Môžeme zásadne zlepšiť kvalitu života ľudí vo všetkých regiónoch," dodala podpredsedníčka vlády.

"Zameranie prvých výziev nie je náhodné. Vychádzali sme z veľmi podrobných štatistík," doplnila.

Na kvalitnejšie školstvo a vzdelávanie v Programe Slovensko celkovo určili 927 miliónov eur. Obnovia a postavia školy pre 140.000 žiakov, vyčíslilo MIRRI. Napríklad vlastnú telocvičňu totiž nemá viac ako polovica z vyše 2000 základných škôl.

MIRRI dodalo, že čo sa ciest týka, v minulom roku bolo viac ako 4300 kilometrov (km) regionálnych ciest v nevyhovujúcom a vyše 800 km v havarijnom stave. Nové eurofondy hneď na začiatku budú smerovať aj do znižovania energetickej náročnosti bytových domov, uviedlo MIRRI. Na zatepľovanie a znižovanie energetickej náročnosti budov je v Programe Slovensko 722 miliónov eur, vďaka čomu bude možné znížiť energetickú náročnosť pre 16.000 bytov a 260 verejných budov, priblížila vicepremiérka.

"Sme medzi prvými šiestimi krajinami EÚ, ktoré majú kompletne schválené programovanie na nové obdobie a pre našu krajinu je to obrovská šanca, ako sa posunúť vpred. Nové eurofondy, ktoré zastrešuje Program Slovensko, pôjdu podľa nových a jednoduchších pravidiel," dodala podpredsedníčka vlády. MIRRI uviedlo, že Program Slovensko je najväčšou reformou eurofondov v histórii a že vďaka zásadnému odbúraniu byrokracie bude získanie príspevkov z fondov Európskej únie (EÚ) jednoduchšie a rýchlejšie.