Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Remišová: Eurofondy pomôžu rozšíriť kapacity škôl v Bratislave a okolí

Na snímke zľava starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a starosta mestskej časti Bratislava-Rača Michal Drotován počas tlačovej konferencie na tému: Podpora základných škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji z regionálneho eurofondového programu IROP 21. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vďaka výzve sa teda bude môcť rozšíriť 15 základných škôl, z toho osem priamo v Bratislave a zvyšok v okresoch Pezinok a Senec.

Bratislava 21. januára (TASR) - Vďaka výzve z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) z pokrízového balíka REACT-EÚ sa rozšíri kapacita v 15 základných školách v Bratislavskom kraji. Z toho osem škôl sa rozšíri priamo v hlavnom meste a zvyšok v okolí. Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) počas piatkovej spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Jurajom Drobom a viacerými starostami.

"Jedným z hlavných problémov, ktorému čelia mladé rodiny v Bratislavskom kraji, je nedostatok miest pre deti v školách a materských školách," argumentovala Remišová s tým, že ročne sa do hlavného mesta a okolitých obcí sťahujú tisíce nových obyvateľov. Infraštruktúra pritom nepostačuje nárokom, ktoré hlavné mesto má. "V BSK aktuálne chýba okolo 9000 miest pre žiakov základných škôl a chýbajú tu stovky tried. Hrozila tu reálne dvojzmenná prevádzka, deti musia dochádzať kilometre do inej školy mimo svojho bydliska," vymenovala ministerka súvisiace problémy.
Na snímke stavba novej základnej školy v mestskej časti Rača na Plickovej ulici počas tlačovej konferencie ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na tému: Podpora základných škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji z regionálneho eurofondového programu IROP 21. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Štát si podľa jej slov uvedomuje, že táto situácia je špecifická pre BSK, ktorý však zároveň má veľmi obmedzené možnosti čerpania peňazí z eurofondov. "Ide vlastne o prvú takúto podporu z IROP vôbec v histórii. Rekonštruovali sme základné alebo stredné školy či škôlky na celom Slovensku, Bratislava však mala vždy veľmi obmedzené možnosti na podporu investičných aktivít v oblasti školstva," podotkla ministerka.

Vďaka výzve sa teda bude môcť rozšíriť 15 základných škôl, z toho osem priamo v Bratislave a zvyšok v okresoch Pezinok a Senec. Vytvorí to viac než 3000 nových miest pre deti. Ministerka vyzdvihla ako dobrý príklad základnú školu v bratislavskej mestskej časti Rača. "Táto škola slúžila žiakom a rodičom celé desaťročia, nakoniec dopadla ako ruina a bola aj vyradená zo zoznamu základných škôl," poznamenala ministerka s tým, že na obnovu tejto školy dá ministerstvo z IROP takmer tri milióny eur. Mestská časť rekonštrukciu dofinancuje z vlastných zdrojov. Po dokončení by mala škola priniesť 25 nových tried a desať špecializovaných učební.
Na snímke stavba novej základnej školy v mestskej časti Rača na Plickovej ulici počas tlačovej konferencie ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na tému: Podpora základných škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji z regionálneho eurofondového programu IROP 21. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Droba upozornil, že BSK bol dlhodobo podvyživený a podhodnotený. Skritizoval, že keďže európski úradníci doteraz považovali bratislavský región za bohatý, dochádzalo k situáciám, keď sa obce v hraničných oblastiach dvoch krajov už k eurofondom nedostali, pretože spadali pod BSK. "Pre mňa to je len náprava starých krívd," uzavrel predseda.