Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila program Interreg Stredná Európa 2021 až 2027

Na snímke rokovanie 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Celkový rozpočet programu Interreg Stredná Európa 2021 až 2027 je vo výške 280.779.753 eur.

Bratislava 26. mája (TASR) - Na programe Interreg Stredná Európa 2021 až 2027, ktorý vo štvrtok schválila vláda, participuje deväť krajín EÚ vrátane Slovenska. Informovala o tom po rokovaní vlády ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

"Stredoeurópsky program, kde je zapojená aj SR, bol schválený ako jeden z prvých aj Európskou komisiou (EK). Participuje na ňom deväť členských štátov EÚ - Rakúsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Poľsko, Slovinsko a Slovensko," spresnila.
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) prichádza na rokovanie 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Upozornila, že pri vytváraní projektového partnerstva v programe musia byť splnené minimálne požiadavky - musia sa na ňom zúčastňovať najmenej tri krajiny. "Program sa už začína realizovať, riadiacim orgánom je mesto Viedeň, boli vypísané prvé výzvy v novom eurofondovom období. Som veľmi rada, že sa do prvej výzvy zapojilo už viac ako 100 slovenských účastníkov," dodala.

Celkový rozpočet programu Interreg Stredná Európa 2021 až 2027 je vo výške 280.779.753 eur, z toho suma vo výške 224.623.802 eur predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja a suma vo výške 56.155.951 eur národný príspevok z jednotlivých krajín programu.

Ako ďalej vyplýva z materiálu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorý schválila vláda, príspevok Slovenskej republiky do technickej asistencie programu je vo výške 148.650,19 eura. Program bol v januári 2022 riadiacim orgánom predložený na schválenie EK.

Cieľom programu je jednotná stredná Európa, ktorej štáty spolupracujú s cieľom byť inteligentnejšími, ekologickejšími a lepšie prepojenými. "Na základe spoločných potrieb a spoločnej identity v oblasti dlho rozdelenej železnou oponou sa program zameriava na dosiahnutie dôveryhodnej kultúry spolupráce, ktorá presahuje administratívne hranice," priblížilo MIRRI.

Poslaním programu je podľa MIRRI spájať štáty, regióny, mestá a obce za hranicami tak, aby dokázali nájsť vhodné riešenia pre svojich občanov spravodlivým a rovnocenným spôsobom.

Program povzbudzuje a podporuje nadnárodnú spoluprácu tak, aby regióny zvýšili svoju odolnosť voči spoločným výzvam, ktoré nepoznajú hranice a ktoré nemožno vyriešiť samostatne. Medzi tieto výzvy patria okrem iného procesy ekonomickej transformácie, klimatická zmena a dlhodobé sociálnoekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19.