Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Remišová: Návrh znížiť DPH pre vleky je nesystémový, nepodporíme ho

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas 116. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 9. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh na dočasné zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent, ktoré by sa týkalo lanoviek, lyžiarskych vlekov či umelých kúpalísk, predložil poslanec Sme rodina Miloš Svrček.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Pozmeňujúci návrh znížiť sadzbu DPH pre lyžiarke vleky, lanovky či umelé kúpaliská, ktorý iniciovala Sme rodina pri novele zákona o DPH, "prišiel zboku", je nekorektný i nesystémový. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Odmietla zároveň podporu tohto návrhu.

"Na tomto návrhu sme sa na koaličnej rade nedohodli a my v strane Za ľudí zaň nezahlasujeme," vyhlásila. Podobné iniciatívy označila za nesystémové kroky. "Ak to chceme riešiť systémovo, nemôžeme si pre podporu vybrať jednu časť segmentu, ktorá sa má zvýhodniť. Keď už hľadáme možnosť podpory, musí to byť oblasť cestovného ruchu ako taká," zdôraznila.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že chceli pomôcť dokopy 1100 firmám cez špeciálnu schému pomoci, ktorú by musel odsúhlasiť Brusel. Potom sa však koalícia rozhodla, že pomoc poskytnú cez zníženú sadzbu DPH. "Bol otvorený zákon a my sme do poslednej chvíle čakali, či bude možnosť robiť špeciálnu schému cez Brusel. Keďže to nebolo možné, išli sme druhou cestou," priblížil Matovič. Dodal, že tí, ktorí návrh nepodporia, sa majú pozrieť do očí prevádzkovateľom športovísk a povedať im, že ich "nechajú v štichu".

Návrh na dočasné zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent, ktoré by sa týkalo lanoviek, lyžiarskych vlekov či umelých kúpalísk, predložil v utorok (8. 11.) na rokovanie Národnej rady SR poslanec Sme rodina Miloš Svrček. Znížená DPH by sa podľa Svrčekovho návrhu mala zaviesť na plnenia poskytované v súvislosti so športom, pri ktorých je predpokladaná vysoká energetická náročnosť na strane vstupov. Toto zníženie DPH by sa malo uplatňovať do 30. apríla 2023. Plénum napokon odsunulo návrh na ďalšiu riadnu schôdzu.