Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Remišová schválila znenie štatútov pre regionálne riadiace výbory

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Okrem vypracovania, pripomienkovania a posudzovania plánov rozvoja budú riadiace výbory plniť aj ďalšie úlohy.

Bratislava 17. februára (TASR) - Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) schválila znenie štatútov a rokovacích poriadkov pre riadiace výbory najmenej rozvinutých okresoch. Informoval o tom vo štvrtok tlačový odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Jednotlivé okresy tak už môžu predkladať svoje plány rozvoja. Po ich schválení budú môcť najmenej rozvinuté okresy čerpať pridelené peniaze podľa nového transparentného systému.

"V riadiacich výboroch budú mať okrem ministerstva regionálneho rozvoja svojich zástupcov aj kraje, okresné úrady, mestá a obce najmenej rozvinutých okresov a ďalší sociálno-ekonomickí partneri," vymenovala Remišová s tým, že okresy teraz budú môcť predkladať svoje plány rozvoja, ktoré zohľadňujú ich potreby a zároveň sú postavené na ukazovateľoch podložených dátami. Ich napĺňanie sa bude pravidelne vyhodnocovať.

Okrem vypracovania, pripomienkovania a posudzovania plánov rozvoja budú riadiace výbory plniť aj ďalšie úlohy. Napríklad podieľať sa na príprave výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie regionálneho príspevku a na jej vyhodnocovaní, vyjadrovať sa k žiadostiam, monitorovať a hodnotiť plnenie výziev a plánu rozvoja. Budú tiež spolupracovať s ministerstvami, ústrednými orgánmi štátnej správy a sociálno-ekonomickými partnermi a koordinovať podporu najmenej rozvinutých okresov a zabezpečovať spoluprácu partnerov.

Zoznam najmenej rozvinutých okresov vedie Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Podľa platnej legislatívy ich je aktuálne 20, a to Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce, Košice-okolie, Snina, Levoča, Michalovce, Stropkov a Stará Ľubovňa.