Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Remišová: Za IT projekty minulej vlády musí SR zaplatiť 48 mil. eur

Na snímke predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa jej slov za to môže Richard Raši, ktorý bol v tom čase podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu, a Peter Pellegrini ako vtedajší premiér.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Slovensko musí zo štátneho rozpočtu zaplatiť 48 miliónov eur za dva "spackané" eurofondové IT projekty. Vyhlásila to v utorok na tlačovej konferencii ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa jej slov za to môže Richard Raši, ktorý bol v tom čase podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu, a Peter Pellegrini ako vtedajší premiér.

Remišová priblížila, že ide o projekty národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe a vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému Finančnej správy (FS) SR. Poukázala na to, že v čase vzniku káuz bol Raši na čele úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, predsedom vlády bol Pellegrini a prezidentkou FS Lenka Wittenbergerová.

"Pri týchto dvoch projektoch Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR našiel také pochybenia a nezrovnalosti vo verejnom obstarávaní, že na základe zistení orgánov auditu ministerstva financií riadiaci orgán udelil v oboch prípadoch korekciu spolu dokopy vo výške 48 miliónov eur," skonštatovala Remišová s tým, že prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

Zároveň podotkla, že v čase nástupu súčasnej vlády malo Slovensko vyčerpanú necelú tretinu eurofondov z 15-miliardového balíka. "Pokiaľ ide o čerpanie eurofondov, za dva roky sme vyčerpali viac ako Smer za šesť," dodala.

Raši v reakcii uviedol, že práve Remišová svojím konaním pripraví štát o 48 miliónov eur. Poukázal na to, že korekciu neudelila Európska komisia, ale orgán auditu ministerstva financií, ktoré riadi Igor Matovič (OĽANO) a donedávna tam podľa Rašiho mala rozhodujúce slovo "Remišovej pravá ruka Marcela Zubriczká". Kritizoval, že ministerka sa "ani nepokúsila zabojovať" o preplatenie projektu z eurofondov.

Zároveň tvrdí, že peniaze SR nevracia do Bruselu, ale idú späť do rozpočtu operačného programu a môžu byť využité na iné projekty. Dodal, že Remišová ich radšej vráti, lebo nové projekty podľa jeho slov nie je schopná implementovať.