Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Renault očakáva, že pre čipy vyrobí minimálne o 300.000 áut menej

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Nie je však vylúčené, že to bude o 400.000 vozidiel menej.

Paríž 20. októbra (TASR) - Francúzska automobilka Renault očakáva, že v dôsledku pokračujúceho nedostatku čipov vyrobí v tomto roku minimálne o 300.000 vozidiel menej. Nie je však vylúčené, že to bude o 400.000 vozidiel menej. Uviedli to v stredu pre agentúru Reuters tri zdroje oboznámené so situáciou vo firme. Najnovší odhad produkcie je výrazne horší, než naznačovala predchádzajúca prognóza.

Nedostatok polovodičov spôsobil, že automobilky po celom svete museli obmedziť alebo zastaviť výrobu. Problémy spojené s nedostatkom kľúčových komponentov neobišli ani Renault, ktorý začiatkom septembra očakával, že tento rok vyrobí približne o 220.000 áut menej.

"Prognózy sa neustále menia, výroba by však mala klesnúť o 300.000 až 400.000 vozidiel," uviedol jeden zo zdrojov. Ďalšie dva zdroje odhadujú pokles produkcie v tomto roku o 350.000 až 380.000 áut.

Ako však povedal analytik Pierre-Yves Quemener, ak by pokles výroby predstavoval maximálne 350.000 áut, bol by to pre Renault "úspech". Podľa neho by to totiž znamenalo, že situácia vo firme sa vo 4. kvartáli výrazne zlepší. "To sa mi zdá ako veľmi, veľmi ambiciózne," povedal Quemener. Spoločnosť IHS Markit v tejto súvislosti pre Reuters uviedla, že pre krízu s polovodičmi je možné, že automobilky vo svete vyrobia tento rok až o 11 miliónov áut menej.

Aj podľa francúzskeho Združenia automobilového priemyslu (PFA) nemohol problém s dodávkami čipov prísť pre automobilový priemysel v horšom období. Automobilky sa na jednej strane zotavujú z dôsledkov koronakrízy a na druhej musia investovať do prechodu na elektrické autá.