Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Renault predá podiel v AvtoVAZe ruskému inštitútu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť zároveň informovala, že aktíva svojej pobočky v Rusku Renault Russia prevedie na mesto Moskva.

Moskva/Paríž 16. mája (TASR) - Francúzska automobilka Renault predá väčšinový podiel v ruskej firme AvtoVAZ ruskému výskumnému inštitútu. Uviedla to v pondelok francúzska spoločnosť s tým, že súčasťou dohody je možnosť spätného odkúpenia podielu v nasledujúcich šiestich rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Renault, ktorý má zo západných automobiliek najväčšiu expozíciu voči ruskému trhu, uviedol, že svoj takmer 67,7-percetný podiel v AvtoVAZe predá ruskému inštitútu pre automobilový výskum a vývoj známemu pod označením NAMI. Ako dodal, na uzatvorenie transakcie získala firma všetky potrebné povolenia.

Spoločnosť zároveň informovala, že aktíva svojej pobočky v Rusku Renault Russia prevedie na mesto Moskva. "Dnes sme prijali veľmi ťažké, avšak nevyhnutné rozhodnutie, ktoré je zodpovedné voči našim 45.000 ruským zamestnancom," povedal po oznámení rozhodnutia Renaultu jeho riaditeľ Luca de Meo. Tento krok podľa neho umožní firme vrátiť sa späť na ruský trh v inom kontexte.

Renault už v marci oznámil, že pozastavuje v Rusku svoje aktivity. Urobil tak potom, ako sa v dôsledku vojny na Ukrajine začal na firmu zvyšovať tlak. Od invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára opustilo ruský trh viac než 400 spoločností, ktoré tak v Ruskej federácii nechali aktíva v hodnote miliárd dolárov.