Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Renault zastavil prevádzku vo svojom moskovskom závode

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ruská automobilka AvtoVAZ je súčasťou skupiny Renault-Nissan, pričom francúzska spoločnosť v nej vlastní 69-percentný podiel.

Paríž 24. marca (TASR) - Francúzsky automobilový gigant Renault v stredu (23. 3.) večer oznámil, že okamžite pozastavuje prevádzku vo svojom moskovskom závode po tom, čo Kyjev vyzval na bojkot firmy za to, že zostáva v Rusku.

Renault uviedol tiež, že zvažuje "možnosti" pre ruskú automobilku AvtoVAZ, v ktorej má kontrolný podiel.

Francúzska automobilová skupina zároveň znížila svoj finančný výhľad v roku 2022 a najnovšie odhaduje prevádzkovú maržou na úrovni približne 3 % namiesto 4 %.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vyzval na globálny bojkot Renaultu pre jeho odmietnutie opustiť ruský trh po invázii na Ukrajinu.

"Renault sa odmieta stiahnuť z Ruska," napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter. "Vyzývam zákazníkov a firmy na celom svete, aby bojkotovali skupinu Renault."

Renault vo svojom vyhlásení vydanom neskôr v stredu uviedol, že "aktivity skupiny v jeho výrobnom závode v Moskve sú od dnešného dňa pozastavené".

Po tomto oznámení Kuleba na Twitteri uviedol, že víta "vyhlásenie Renaultu o zastavení priemyselných aktivít v Rusku". A označil ich za "zodpovedný krok na pozadí pokračujúcej ruskej barbarskej agresie proti Ukrajine".

Renault, v ktorom má svoj podiel aj francúzsky štát, minulý mesiac po ruskej invázii zastavil výrobu vo svojom závode neďaleko Moskvy pre problémy s logistikou. Ale začiatkom tohto týždňa ju obnovil.

Ruská automobilka AvtoVAZ je súčasťou skupiny Renault-Nissan, pričom francúzska spoločnosť v nej vlastní 69-percentný podiel.

Západní výrobcovia automobilov začali v Rusku montovať autá v priebehu uplynulých dvoch desaťročí, keď tamojšia ekonomika expandovala.

Renault má obzvlášť ťažkú pozíciu, pretože investoval do AvtoVAZ spolu s firmou Rostec, štátnym obranným konglomerátom, ktorý riadi sankcionovaný blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Pokiaľ ide o podiel v AvtoVAZ, skupina Renault posudzuje dostupné možnosti s ohľadom na súčasné prostredie, pričom koná zodpovedne voči svojim 45.000 zamestnancom v Rusku," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého spoločnosť dodržiava medzinárodné sankcie voči Rusku.

TASR správu prevzala z AFP.