Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Renault zaznamenal v 1. štvrťroku pokles predaja

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť odhaduje, že globálna polovodičová kríza zníži jeho plánovanú výrobu automobilov v roku 2022 o 300.000 áut a väčšinu z tohto výpadku zaznamená v prvej polovici roka.

Paríž 22. apríla (TASR) - Francúzska automobilka Renault, ktorá je rámci západných výrobcov áut najviac vystavená problémom na ruskom trhu, zaznamenala v 1. štvrťroku pokles tržieb v dôsledku vojny na Ukrajine aj nedostatku polovodičov. To čiastočne vykompenzovali vyššie ceny vozidiel a rastúci predaj elektromobilov.

Automobilová skupina, ktorá vyrába tiež vozidlá značiek Dacia a Lada, v piatok uviedla, že jej tržby v 1. kvartáli 2022 medziročne klesli o 2,7 % na 9,75 miliardy eur.

Bez započítania aktivít ruskej automobilky AvtoVAZ a dcérskej spoločnosti Renault Russia vykázala skupina tržby 8,9 miliardy eur, čo predstavuje pokles o 1,1 %.

Predaj francúzskej automobilky sa v prvých troch mesiacoch 2022 znížil o viac ako 17 % na 552.000 vozidiel, čo bol najnižší štvrťročný predaj od obdobia vrcholiacej globálnej finančnej krízy v roku 2009. Prispeli k tomu problémy s dodávkami polovodičov, s ktorými zápasia automobilky na celom svete.

Spoločnosť uviedla, že predaj plne elektrických a hybridných vozidiel v sledovanom období vzrástol o 13 % a podieľal sa 36 % na celkovom predaji.

Renault odhaduje, že globálna polovodičová kríza zníži jeho plánovanú výrobu automobilov v roku 2022 o 300.000 áut a väčšinu z tohto výpadku zaznamená v prvej polovici roka. Kniha objednávok pritom na konci marca dosiahla 15-ročné maximum.

Renault presadzuje plány na rozdelenie výroby svojich elektrických vozidiel a áut so spaľovacími motormi, v snahe dobehnúť konkurentov, ako sú Tesla a Volkswagen. A zároveň reviduje svoje podnikanie v Rusku v súvislosti s rozsiahlymi sankciami Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

Renault potvrdil svoju finančnú prognózu z marca a predpokladá prevádzkovú maržu za celý rok 2022 vo výške približne 3 %. Uviedol tiež, že podrobnejšie informácie o svojich cieľoch a stratégii poskytne neskôr v priebehu roka.

"V trhovom prostredí vážne narušeným konfliktom na Ukrajine, polovodičovou krízou a infláciou skupina Renault pokračuje v zotavovaní a zrýchľuje zavádzanie svojej stratégie," uviedol vo vyhlásení Thierry Piéton, finančný šéf Renaultu.

Minulý mesiac Renault oznámil, že zastavuje prevádzku vo svojom závode v Moskve a vyhodnotí možnosti týkajúce sa väčšinového podielu v AvtoVAZ, najväčšej ruskej automobilke.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.