Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Renault zaznamenal v roku 2018 nárast predaja o 3,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Renault v piatok oznámil, že v minulom roku predal rekordných 3,88 milióna vozidiel, z toho 166.000 prostredníctvom nového partnerstva s čínskou Brilliance.

Paríž 18. januára (TASR) - Francúzska automobilová skupina Renault zaznamenala v roku 2018 nárast predaja o 3,2 %. Prispel k tomu čiastočne aj nový spoločný podnik v Číne. A skupina očakáva mierny rast predaja aj v tomto roku vďaka oživeniu dopytu v Rusku a v Latinskej Amerike.

Renault v piatok oznámil, že v minulom roku predal rekordných 3,88 milióna vozidiel, z toho 166.000 prostredníctvom nového partnerstva s čínskou Brilliance. A to aj napriek náročnému roku pre výrobcov áut, ktorých zasiahol obchodný spor medzi Čínou a USA, zavedenie nových emisných noriem v Európe a rastúca popularita alternatívnych druhov dopravy.

Bez započítania odbytu spoločného podniku v Číne sa však globálny predaj skupiny Renault vlani znížil o 1,2 %.

Samotná značka Renault minulý rok predala 2,5 milióna vozidiel, čo predstavuje medziročný pokles o 5,2 %, zatiaľ čo odbyt značky Lada vzrástol takmer o 19 % na 398.282 vozidiel.

"Rast predaja v Rusku, Brazílii a v Afrike vykompenzoval takmer všetky hospodárske a geopolitické problémy mimo Európy," povedal viceprezident pre predaj a regióny Olivier Murguet.

Skupina vlani taktiež upevnila svoju pozíciu dominantného dodávateľa elektrických vozidiel v Európe a zvýšila ich celosvetový predaj o 37 %.

Pri pohľade do budúcnosti francúzska spoločnosť očakáva v tomto roku mierny nárast globálneho predaja s väčším zrýchlením v druhej polovici roka, keď prinesie na trh niekoľko nových modelov vrátane vylepšenej verzie modelu Clio.