Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Renault zvažuje predĺženie obmedzení v španielskych závodoch

Na archívnej snímke z 20. apríla 2017 návštevníci prechádzajú okolo automobilky Renault. Foto: TASR - Martin Baumann

Automobilky zápasia s dôsledkami nedostatku čipov vyrábaných najmä v Ázii.

Madrid 13. apríla (TASR) - Francúzska automobilka Renault začala rokovania s odbormi o predĺžení obmedzení v niektorých svojich závodoch v Španielsku, a to do konca septembra. Dôvodom je pokračujúci nedostatok čipov.

Automobilky po celom svete zápasia s dôsledkami nedostatku čipov vyrábaných najmä v Ázii. Renault z tohto dôvodu už čiastočne obmedzil produkciu v španielskych závodoch a očakával, že dodávky čipov sa v 2. polroku vrátia do normálu.

Problémy s dodávkami však pokračujú. V marci situáciu ešte skomplikoval požiar v závode jedného z kľúčových dodávateľov, japonskej firmy Renesas. Renault preto uvažuje nad tým, že obmedzenia v závodoch Palencia a Valladolid predĺži.

Ako uviedla odborová organizácia UGT, automobilka navrhuje pokračovanie odstávok v závodoch v období od apríla do konca septembra na jeden až tri dni týždenne v prípade, že nedostatok čipov sa presunie aj do 3. štvrťroka. Celkovo by sa tak v závodoch nemalo podľa Renaultu v danom období vyrábať od 31 do 39 dní.

Renault by mal na budúci týždeň zverejniť tržby za 1. štvrťrok tohto roka a očakáva sa, že upraví aj vyhliadky v oblasti predaja. Zatiaľ firma očakáva, že práve v dôsledku nedostatku čipov predá v tomto roku zhruba o 100.000 menej vozidiel.