< sekcia Ekonomika

Reštaurácie a jedálne musia zákazníka informovať o pôvode hydiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa legislatívne ošetruje nariadenie Európskej únie.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má záujem zvýšiť kvalitu potravín v jedálňach a reštauráciách a podporiť aj slovenských spracovateľov. Reagovalo tak na informáciu Únie hydinárov Slovenska, podľa ktorej je podiel slovenského hydinového mäsa v reštauráciách 10 % a v školských stravovacích zariadeniach 18 %. Ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) zdôrazňuje dôležitú úlohu spotrebiteľov.

Agrorezort upozornil, že materiál venujúci sa zásadám pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie už poslal na Úrad vlády SR. „Podstatou tohto dokumentu je uložiť rezortom a ich inštitúciám aplikovať kritériá kvality surovín a potravín pri ich obstarávaní v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže,“ opísal komunikačný odbor ministerstva.

Keďže priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je podľa neho možné, rezort vypracoval návrh minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania. „Tie kladú dôraz na zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality vysledovateľnosťou pôvodu. Predpokladá sa, že pri dodržiavaní požiadaviek na kvalitu a čerstvosť surovín sa zvýši úspešnosť slovenských výrobcov v rámci obstarávania surovín pre hromadné stravovanie,“ vysvetlilo MPRV.

Podporovať slovenských výrobcov potravín chce ministerstvo pokračovaním Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality SK. Ako pripomenulo, pre lepšiu rozpoznateľnosť slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov na trhu bola prijatá vyhláška. Tá určuje podmienky používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín. Ide o používanie loga „slovenská potravina“ pre označenie vybraných jednozložkových poľnohospodárskych výrobkov a potravín s podielom 100 % suroviny zo Slovenska.

Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa legislatívne ošetruje nariadenie Európskej únie. „Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa. V nariadení nie je predpísaný spôsob, ako má prevádzkovateľ reštaurácie alebo iného zariadenia spoločného stravovania poskytnúť tieto informácie,“ priblížil agrorezort. Môže ich teda uvádzať v jedálnom lístku, oznamom na výveske, reklamnom pútači, elektronicky alebo ústne na požiadanie s podmienkou, že za ich pravdivosť je sám zodpovedný.

„Bez ohľadu na platnú legislatívu v téme pôvodu potravín najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ. Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo si objednávajú a nakupujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším, čo máme, a to je zdravie,“ podčiarkla ministerka Matečná.