Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: EK schválila schému pomoci pre cestovný ruch a gastro

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo dopravy a výstavby SR na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tzv. veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci zostáva pokles tržieb o 40 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019.

Bratislava 5. mája (TASR) - Európska komisia (EK) odobrila návrh Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR na pomoc veľkým podnikom v cestovnom ruchu a schválila schému štátnej pomoci. Informoval o tom rezort dopravy na sociálnej sieti.

"Podnikatelia v gastro sektore a cestovnom ruchu, ktorí prekročia čerpanie pomoci 200.000 eur, tak budú môcť požiadať o vyšší finančný príspevok na záchranu svojho podnikania," priblížilo ministerstvo dopravy.

Tzv. veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci zostáva pokles tržieb o 40 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď schémy pomoci de minimis, alebo schémy štátnej pomoci.

"Podnikatelia budú môcť požiadať o finančnú pomoc z veľkej schémy okamžite po navýšení finančného balíka o 37.250.000. Schému štátnej pomoci prerokuje vláda SR na svojom najbližšom rokovaní," konštatuje rezort dopravy.

Rozdiel bude podľa MDV vo výške možných nekrytých fixných nákladov. V tzv. veľkej schéme budú môcť veľké podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70 % nekrytých finančných nákladov, pre malé a stredné podniky to bude hranica 90 %. "Odporúčame podnikom, ktoré sa zmestia do 200.000 eur, aby využili schému pomoci de minimis. Vzhľadom na nižší objem finančnej pomoci bude administratívne jednoduchšia," skonštatoval generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV Radúz Dula.

Aj v tejto schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.