Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: Kontroly mostov sa na Slovensku robia pravidelne

Na snímke trosky časti zrúteného diaľničného Morandiho mosta 14. augusta 2018 v Janove. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa podľa hovorkyne rezortu Duckej robia bežné prehliadky mostov, teda jarné a jesenné, hlavné prehliadky sú jedenkrát za štyri roky, a takisto sa vykonávajú aj mimoriadne prehliadky.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Kontroly mostov sa na Slovensku robia pravidelne, podľa predpisov a na štandardnej európskej úrovni. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká. "Údržba a opravy mostov sú u nás dôležitou súčasťou systému hospodárenia s mostnými objektmi," zdôraznila Ducká.

Spravodajský server iDNES.cz vo štvrtok informoval, že v celej Českej republike prejde dôkladnou kontrolou približne tisícka mostov postavených technológiou predpätého betónu. Rovnakú konštrukciu mal aj nedávno zrútený most v talianskom Janove. Okrem jeho pádu donútil českého ministra dopravy Dana Ťoka k tomuto kroku taktiež technický stav mosta cez rieku Ohře v obci Doubí neďaleko Karlových Varov. Skontroluje sa tak približne 400 mostov na železnici a ďalších 600 na diaľniciach a cestách.

Na Slovensku sa podľa Duckej v zmysle Technických podmienok vykonávajú bežné prehliadky mostov, teda jarné a jesenné, hlavné prehliadky sú jedenkrát za štyri roky, a takisto sa vykonávajú aj mimoriadne prehliadky podľa Technických podmienok, čo je úroveň štandardu bežná aj v iných európskych krajinách.

"Zároveň, aj vďaka pomoci z eurofondových zdrojov, sa za posledné obdobie podarilo a darí opravovať viaceré mosty. Len z eurofondov sa počas posledných dvoch programových období zmodernizovalo alebo zmodernizuje takmer 90 mostov," vyčíslila Ducká.

Mosty, na ktorých rekonštrukcia práve prebieha, boli podľa hovorkyne diagnostikované ako objekty v zlom až havarijnom technickom stave. "Preto boli zaradené do eurofondových projektov modernizácie," vysvetlila.

Ako prvé sa podľa ministerstva začali opravovať mosty na východe Slovenska. Z eurofondových projektov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra je na opravu mostov vyčlenených približne 41 miliónov eur, ďalšie projekty opravy a modernizácie mostov realizuje Slovenská správa ciest zo štátneho rozpočtu. "Najviac z týchto projektov je na území Žilinského, Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja," vymenovala Ducká.